Nogomet
452

Bleacher Report: Zmajevi će definitivno biti na Mundijalu u Brazilu

Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Popularni američki sportski portal Bleacher Report napravio je listu od 20 učesnika Svjetskog nogometnog prvenstva koje se naredne godine održava u Brazilu. Među reprezentacijama su i izabranici Safeta Sušića.

Kako je autor članka Jerrad Peters objasnio u uvodnom dijelu, ova lista ne oslanja se na trenutni FIFA-in poredak nogometnih reprezentacija, već na trenutnu formu.

"Portugal se našao na putu Zmajevima za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. i Evropsko prvenstvo 2012. godine. Ali, nakon pet utakmica kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, BiH se nalazi na prvom mjestu u grupi G i imaju veliku šansu za prvo veliko takmičenje. Dominirali su u dosadašnjem dijelu kvalifikacija i nisu upisali nijedan poraz. Imaju nevjerovatnu gol razliku od +15. Veliki korak napravili su 22. marta kad su u Zenici pobijedili Grčku 3:1 u utakmici u kojoj je Edin Džeko postigao dva gola", napisao je Peters u kolumni.

On je našu reprezentaciju smjestio na odlično 12. mjesto, a iza Zmajeva ostale su reprezentacije Francuske, Čilea, Rusije, Švicarske, Egipta, Engleske, SAD-a i Brazila.

Ubjedljivo prvo mjesto zauzima Njemačka, a nakon njih slijede Španija na drugom i Argentina na trećem mjestu. Među deset najboljih ušli su i Holandija, Belgija, Hrvatska, Italija, Ekvador Japan, Crna Gora i Kolumbija.