{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Blatter u pomoć zove Henryja Kissingera

T
3.6.2011. u 09:04
0
2
Blatter u pomoć zove Henryja Kissingera
0
Blatter u pomoć zove Henryja Kissingera
Henry Kissinger
U pokušaju da vrati ugled Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA), uzdrmanoj brojnim korupcijskim aferama, Sepp Blatter se obratio Henryju Kissingeru, bivšem američkom državnom sekretaru.
Blatter (75), koji je u četvrtak po četvrti put izabran za predsjednika FIFA-e, najavio je
transparentno poslovanje krovne svjetske nogometne organizacije i nultu toleranciju u borbi protiv opasnosti koje prijete tom sportu. Na tom putu bi mu trebao pomoći i Kissinger (88) i to u ulozi savjetnika FIFA-ine Etičke komisije.

"Iako Kissinger još uvijek nije dobio službeni poziv, primio je pismo FIFA-inog predsjednika Seppa Blattera u kojem ga je pozvao da se pridruži Etičkoj komisiji", objasnila je Kissingerova glasnogovornica Jessee Leporin.

Kissinger je od 1969. godine bio iznimno utjecajna osoba u američkoj vanjskoj politici, najprije kao savjetnik za nacionalnu sigurnost, a između 1973. i 1977. i kao državni sekretar, tokom mandata Richarda Nixona i Geralda Forda. Tokom Hladnog rata je radio na smirivanju tenzija između SAD-a i SSSR-a, a zaslužan je i za povlačenje Amerikanaca iz rata u Vijetnamu. Nobelovu nagradu za mir je dobio 1973.

Kissinger, koji je rođen u Njemačkoj, poznat je i kao veliki obožavatelj nogometa. Pomogao je SAD-u da dobije domaćinstvo Svjetskog prvenstva 1994., a bio je uključen i u proces neuspješne američke kandidature za svjetske smotre 2018. ili 2022. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: