FIFA želi vratiti ugled
0

Blatter u pomoć zove Henryja Kissingera

Totalsport
Henry Kissinger
Henry Kissinger
U pokušaju da vrati ugled Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA), uzdrmanoj brojnim korupcijskim aferama, Sepp Blatter se obratio Henryju Kissingeru, bivšem američkom državnom sekretaru.

Blatter (75), koji je u četvrtak po četvrti put izabran za predsjednika FIFA-e, najavio je transparentno poslovanje krovne svjetske nogometne organizacije i nultu toleranciju u borbi protiv opasnosti koje prijete tom sportu. Na tom putu bi mu trebao pomoći i Kissinger (88) i to u ulozi savjetnika FIFA-ine Etičke komisije.

"Iako Kissinger još uvijek nije dobio službeni poziv, primio je pismo FIFA-inog predsjednika Seppa Blattera u kojem ga je pozvao da se pridruži Etičkoj komisiji", objasnila je Kissingerova glasnogovornica Jessee Leporin.

Kissinger je od 1969. godine bio iznimno utjecajna osoba u američkoj vanjskoj politici, najprije kao savjetnik za nacionalnu sigurnost, a između 1973. i 1977. i kao državni sekretar, tokom mandata Richarda Nixona i Geralda Forda. Tokom Hladnog rata je radio na smirivanju tenzija između SAD-a i SSSR-a, a zaslužan je i za povlačenje Amerikanaca iz rata u Vijetnamu. Nobelovu nagradu za mir je dobio 1973.

Kissinger, koji je rođen u Njemačkoj, poznat je i kao veliki obožavatelj nogometa. Pomogao je SAD-u da dobije domaćinstvo Svjetskog prvenstva 1994., a bio je uključen i u proces neuspješne američke kandidature za svjetske smotre 2018. ili 2022. godine.