Svijet
0

Umro bivši američki državni sekretar Eagleburger

SRNA
Lawrence Eagleburger (Foto: AP)
Lawrence Eagleburger (Foto: AP)
Bivši američki državni sekretar Lawrence Eagleburger, koji je bio na toj funkciji u administraciji predsjednika georgea Busha, umro je danas u 80. godini, rekla je portparol njegove porodice.

Ona je dodala da je Eagleburger umro u Charlottesvilleu u američkoj državi Virginija nakon kraće bolesti.

Eagleburger je bio na čelu State departmenta od augusta 1992. godine do januara 1993. godine, nakon karijere diplomate za vrijeme mandata osam američkih predsjednika, i republikanaca i demokrata.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je Eagleburger "pomogao američkoj naciji da prođe sudbonosne dane u vrijeme pada Berlinskog zida i kraja hladnog rata".

Eagleburger je 1957. godine počeo da se bavi inostranom politikom, ali je njegova karijera krenula uzlaznom linijom kada je postao pomoćnik Kissingera 1969. godine, tadašnjeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika Richarda M. Nixona.

Eagleburger, koji je sam sebe opisivao kao umjerenog političara, smatran je čvrstim pragmatičarem u domenu spoljne politike.

Nakon što su republikanci izgubili Bijelu kuću pobjedom Džimija Kartera 1976. godine od Eagleburger je zatraženo da ostane i administracija demokrata ponudila mu je mjesto ambasadora u Jugoslaviji.
On je bio u Stejt dipartmentu u vrijeme administracije Ronalda Regana, koju je napustio 1984. godine i priključio se konsulting kompaniji Henrija Kisindžera.

Džordž Buš ga je ponovo doveo u vladu 1989. godine kao zamjenika državnog sekretara, a postaje državni sekretar kada James Baker napušta to mjesto kako bi vodio Bushovu predsjedničku kampanju u augustu 1992. godine.