Nogomet
0

INTERVJU / Blatter: Od sljedeće sezone uvodimo kamere na gol-liniju

Totalsport
Sepp Blatter
Sepp Blatter
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter najavio je u intervjuu za njemački Bild uvođenje kamera na gol-crtu od sljedeće sezone. Govorio je i u optužbama za korupciju, sudijama i ženama u nogometu…

Razgovor je, međutim, otvoren provokativnim pitanjem Bildovog novinara: Zašto sa 75 godina ne uživate u penziji?

U fazi sam u kojoj se ne mogu zaustaviti. Moram nešto raditi. Da se sada povučem, imao bih grižnju savjesti. Još uvijek nisam završio svoju misiju. FIFA-in se brod trenutno nalazi u oluji i moram ga ponovno uvesti u mirne vode. Čeka me puno posla, ali otac me učio da nikad ne odustajem. Do 2013. se možemo vratiti u mirne vode, nakon toga ću još dvije godine uživati u plovidbi, a onda mogu reći zbogom.

Ako na Googleu upišete Sepp Blatter i korupcija, dobit ćete dva miliona odgovora…

Pogrešno je povezivati me s korupcijom. Tokom godina se to ponavlja, mnogi su me optuživali da sam uzimao mito, ali ništa nisu dokazali. Bilo bi me sram da sam se upleo u takvo što. Savjest mi je čista.

Je li pritisak u nogometu prevelik? Njemački sudija Babak Rafati se pokušao ubiti, velški selektor Gary Speed si je oduzeo život…

Moramo biti oprezni, ne smijemo nikoga optuživati za samoubistva. Ali, mogu reći da su sudije pod prevelikim pritiskom. U mnogim zemljama, uključujući i Njemačku, oni nisu profesionalci. Ako naprave tri greške, biće izbačeni s liste, a plaćeni su po utakmici. Treba im sigurnost i profesionalni ugovori. Zato ćemo već na Svjetskom prvenstvu 2014. angažovati isključivo sudije koji su profesionalci.

Hoće li sudije dobiti pomoć tehnologije?

Omogućićemo im najmanje jednu pomoć - kameru na gol-liniji. IFAB će u martu glasati za uvođenje kamera i ako odluka bude pozitivna, mogli bismo krenuti s tim već od sezone 2012/13.

Može li žena biti predsjednica FIFA-e?

Trebaju nam žene u Izvršnom odboru, siguran sam da će ih uskoro i biti. Žene su jako važne u nogometu i mislim da je moguće da ćemo jednog dana imati ženu za predsjednicu.