Brojna pitanja
4

Bizarna pravila obilježila povratak Bundeslige: Zašto neko nosi masku, a neko ne?

N. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bundesliga je danas nastavljena, a sve uvedene procedure kako bi se ostvario minimalni kontakt poput zabrane rukovanja, maskota ili proslave pogodaka navijači smatraju besmislenim jer igrači nisu nosili maske.
Borussia Dortmund je bila danas u akciji nakon što je Bundesliga prva od velikih liga ponovo pokrenula takmičenje otkako je pandemija koronavirusa ugasila sport na globalnom nivou. Pobijedili su 4:0 golovima Erlinga Haalanda, Thorgana Hazarda i dvostrukog strijelca Raphaela Guerreira.

Na Signal Iduna Parku vladala je jeziva atmosfera budući da nije bilo publike pa su televizijski gledatelji mogli jasno čuti glasove igrača i menadžera.

Za razliku od Vedada Ibiševića i njegovih saigrača iz Herthe, Dortmundovi igrači su pazili na distancu od dva metra tokom proslave golova, dok su rezervni igrači sjedili udaljeni dva metra jedni od drugih te su nosili maske.

Međutim, gledatelji smatraju da je sve to besmisleno jer su igrači na terenu imali međusobne duele dok nisu nosili maske za lice.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Da, sjajno je što se nogomet vratio, ali pogledajte. Rezervni igrači nose maske i sjede udaljeni dva metra, a onda će ući u igru i pomiješati se ostalim igračima. Nema sumnje da ćemo za nekoliko sedmica vidjeti skok infekcije", napisao je jedan zbunjeni navijač na Twitteru.

"Svi van terena nose maske, a igrači na terenu ne nose. Trener, rezervni igrači, čak i kamermani nose maske... Šta je poenta?", pitao se drugi.

"Kakav je smisao da rezervni igrači sjede dva metra udaljeni jedni od drugih i nose maske, ako na terenu svi igrači mogu imati međusobne duele te tako krše sva pravila?", slaže se s njima i treći.

"Zašto karantin na klupi, ako je karantin na terenu nemoguć? Ako su svi testirani negativno i zajedno su izolirani, šta je obrazloženje? Nema smisla", dodaje četvrti.

Trener Fortune Uwe Rosler nedavno je govorio o svim problemima zbog uvedenih procedura.

"Svaka tri ili četiri dana dobijamo 30-40 stranica novih detalja i informacija o virusu. Stvari su se iz dana u dan mijenjale. U ovom trenutku možemo letjeti, ali treba nam avion s najmanje 100 mjesta. Kada putujemo autobusom, potrebna su nam barem dva autobusa, možda i tri. U svlačionici su ograničenja luda. Moramo napraviti veliku distancu među igračima pa se oni moraju presvući u tri svlačionice. Vrlo teško. To nije normalno", rekao je Rosler.