Nogomet
26

Bivši selektor Irana za Klix.ba: BiH ima apsolutne šanse za prolazak dalje

Piše: J. Hadžiahmetović
Branko Ivanković kao selektor Irana (Foto: AFP)
Branko Ivanković kao selektor Irana (Foto: AFP)
Bivši selektor nogometne reprezentacije Irana Branko Ivanković u razgovoru za portal Klix.ba otkrio nam je svoja očekivanja od Svjetskog prvenstva u Brazilu, o grupi F u kojoj su BiH, Argentina, Iran i Nigerija, na šta selektor Safet Sušić mora obratiti pažnju u utakmici protiv azijskog predstavnika grupe...

Ivanković je na kormilo mlade reprezentacije Irana došao krajem januara 2002. godine. Te iste godine, osvojio je Azijske igre. Nakon veoma kratkog perioda, postao je miljenik sportske javnosti koja je zahtijevala da hrvatski stručnjak preuzme seniorsku selekciju što se i desilo 3. oktobra 2003. Već naredne godine, Iranci su se pod vodstvom Ivankovića okitili bronzom na Kupu Azije.

Ovaj 59-godišnji legendarni igrač Varteksa odveo je Irance na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine gdje su u grupi sa Portugalom, Meksikom i Angolom završili na četvrtoj poziciji. Gledajući postotak pobjeda, Ivanković je najuspješniji selektor Irana u historiji, Međutim, nije bio omiljen kod tamošnjih vlasti koji su tražili da nacionalnu selekciju vodi domaći selektor. Iako su ga pokušali smijeniti prije SP u Njemačkoj, tamošnji nogometni savez uspio se oduprijeti pritiscima i zadržati Ivankovića do završetka prvenstva.

Foto: AFP
Foto: AFP
Na početku razgovora za portal Klix.ba, ovaj proslavljeni nogometni stručnjak kaže da je bilo jasno da će Bosna i Hercegovina i Hrvatska imati jednu super jaku reprezentaciju u grupi koja će biti apsolutni favorit.

"Gledajući Iran i Nigeriju, BiH apsolutno ima šanse za prolazak dalje. Iran se dosta sretno plasirao na Mundijal i čini mi da da oni u ovom momentu nemaju igrača niti megazvijezdu poput Alija Daeija, Alija Karimija, Mehdija Mahdavikije, Vahida Hashemiana ili Ferydoona Zandija. Nemaju te igrače koji su stjecali iskustvo igrajući u Evropi pod velikim pritiskom. Mislim da Iran ne može biti ravnopravan konkurent Bosni i Hercegovini. Objektivno, igrački i po svemu, u toj utakmici BiH je po meni apsolutni favorit", kaže Ivanković na početku razgovora.

Naš sagovornik kaže da su evropske kvalifikacije mnogo jače i kvalitetnije od azijskih ili afričkih. Što se Hrvatske tiče, Ivanković kaže da su izabranici Nike Kovača dobili čast igraju na otvaranju prvenstva protiv Brazila.

"Vrlo često favorizirane ekipe i reprezentacije kad igraju kod kuće prvu utakmicu često kiksaju. Nije realno da to bude Brazil u ovom slučaju i mislim da će sve napraviti da prođu do same završnice i polufinala. Hrvatska si ne smije dopustiti da ih pokoleba, poremeti ili da se izgubi samopouzdanje u slučaju nekakvog rezultata koji može biti bolan. Trebaju se fokusirati na dvije zadnje utakmice jer više nema mjesta za popravak", priča nam Ivanković.

Foto: AFP
Foto: AFP
Za selektora Safeta Sušića i njegove izabranike, ovo će biti prvo veliko nogometno takmičenje. Za jedinog debitanta Mundijala, ova činjenica može ići u prilog, ali i odmoći ukoliko se pritisak ne usmjeri u

"BiH ima jedan broj izuzetno iskusnih igrača koji su prošli mnogo toga, igrali veliki broj pravih utakmica, koji su osvajali naslove prvaka u različitim zemljama, koji su kvalitetno odigrali kvalifikacije... Prvo učešće na velikom takmičenju ja ne bih tretirao kao hendikep. Uloga debitanta može biti samo pozitivna u smislu da će reprezentativci zanemariti svoj igrački ego, taštinu i veličinu koju objektivno imaju, i staviti se u funkciju reprezentacije. Vidjeli su koliko su radosti donijeli svojim navijačima, Bosancima i Hercegovcima i svojoj državi", tvrdi Ivanković podsjećajući na Euro 1996. godine u Engleskoj na kojem je Hrvatska bila debitant.

Te '96. godine Hrvati su u grupi savladali Tursku i Dansku te se plasirali u četvrtfinale u kojem su sa 2:1 izgubili od Njemačke koja će kasnije postati prvak Evrope.

Safet Sušić je vrlo iskusan trener koji je prošao sva velika takmičenja i to je njegova velika prednost kao selektora.

"On u ovom slučaju mora znati filozofiju selektora Irana Carlosa Queiroza koji je radio u Real Madridu, Manchester Unitedu, bio selektor Portugala... Iran je izuzetno emotivno vezan za svoju reprezentaciju baš kao BiH, ali tek sada tamo počinje pritisak na selektora i igrače. Iran ima vrlo solidnu reprezentaciju, ali nema zvijezda i igrača koji mogu donijeti prevagu kao što BiH ima Džeku, Ibiševića, Pjanića... Veliku nadu će polagati u tu prvu utakmicu (protiv Nigerije) gdje se može desiti da moralno padnu ako ne bude onako kako žele. Iranci su fanatični u igri, agresivni, ali i mogu imati velike oscilacije u igri", kaže popularni Profesor koji je trenutno bez angažmana u nogometu i radi u svom Sportskom centru u Varaždinu. Priznaje da ima stalne kontakte sa klubovima i reprezentacijama.

"Ne žurim. Želim klub koji ima ambiciju, koji je spreman investirati i napraviti rezultat. To je ono što me interesuje", kaže Ivanković za Klix.ba.

O dolasku Roberta Jarnija u Sarajevo

"Jarniju i FK Sarajevo želim puno uspjeha. Jarni se kao igrač spremao da bude trener. Sjećam se kad smo bili u reprezentaciji, vodili smo duge razgovore, razmjenjivali iskustva i mišljenja. Siguran sam da on može dignuti igre i rezultate FK Sarajevo na jedan viši nivo".

Ko je Branko Ivanković?

Hrvatski nogometni stručnjak u dosadašnjoj karijeri vodio je ili je bio član nekoliko reprezentacija. Prije 20 godina trenirao je mladu i Mediteransku reprezentaciju Hrvatske. Nakon toga, 1994. godine, postaje pomoćnikom Miroslava Ćire Blaževića, koji vodi hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Euro 1996. i Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj gdje su Vatreni osvojili treće mjesto.

Nakon sezone proveden na klupi bundesligaša Hannovera 96, kratko se vraća u reprezentaciju Hrvatske kao pomoćni selektor, ovog puta Mirka Jozića tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2002. u Južnoj Koreji i Japanu. Nakon toga nasljeđuje Ćiru Blaževića na čelu reprezentacije Irana koju će odvesti na Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj.

U nekoliko navrata bio je trener zagrebačkog Dinama, kineskog Shandong Luneng Taishana, Al Ettifaqa i Al Wahde iz Saudijske Arabije.