Bez kontrole
26

Bivši igrač Reala pio je od 13. godine i bio je ovisnik, susret u Rimu promijenio mu je život

H. H.
Cicinho je u Real Madrid stigao kao veliko pojačanje (Foto: EPA-EFE)
Cicinho je u Real Madrid stigao kao veliko pojačanje (Foto: EPA-EFE)
Bivši nogometaš Real Madrida, Brazilac Cicinho (41), već neko vrijeme je u potpunosti rehabilitovan od alkoholizma, a sada radi kao komentator u domovini.

Kada se tek pojavio na nogometnoj sceni stručnjaci su mu predviđali veliku karijeru i poredili su ga s legendarnim Caffuom jer je ordinirao na poziciji desnog beka.

U Real je stigao 2006. kao jedno od posljednjih pojačanja koje će Florentino Pérez dovesti u svom prvom mandatu kao predsjednik, ali se njegov dolzak ispostavio kao pravi fijasko.

Real Madrid je za njega platio 7,8 miliona eura njegovom matičnom klubu São Paulu, a problemi s alkoholom spriječili su ga da napravi mnogo bolju karijeru. Kasnije je igrao i za Romu, a čak je priznao da je toliko pio da je imao halucinacije:

"Vidio sam Isusa Krista nakon što sam popio 18 caipirinha i 14 piva", kazao je Brazilac svojevremeno.

Godinama kasnije priznao je da je njegova ovisnost bila nekontolisana:

"Počeo sam piti kad sam imao 13 godina, kada sam otišao u Botafogo de Ribeirao Preto. Rekli su mi da je pivo dobro i počeo sam piti.Prestao sam s 30. Proveo sam skoro 20 godina pijući. Pio sam više-manje deset boci piva dnevno. Do potpisa za Atlético Mineiro pio sam samo pivo jer nisam imao novca, onda sam počeo piti sve. A i pušio sam. Radio sam to 11 godina, od 1999. do 2010. godine", kazao je.

U ljeto 2007. prešao je u Romu za 15 miliona eura, klub sa kojim je imao ugovor do 2012. godine, s posudbama između São Paula i Villarreala. Kasnije, u dobi od 31 godine, vratio se u Brazil, kako bi igrao za Sport Recife, a potom je opet otišao u inostranstvo, u Tursku, da bi igrao za turski Sivasspor u posljednjem dijelu svoje karijere. Umirovio se u Brazilu, igrajući za Brasiliense FC, prije više od tri godine.

Susret sa Marry koju je upoznao u Italiji 2012. tokom svog boravka u Rimu promijenio mu je život i njegova kasnija supruga mu je pomogla da ostavi alkohol.

"Ona me potaknula da upoznam načela koja nisam imao, a koja su bila usmjerena na Božiju riječ i tako sam dobio rehabilitaciju. Tada se pronašao. Najprije kroz držanje motivacijskih govora i pomaganje drugima koji su se borili da prevladaju svoje probleme s ovisnošću o alkoholu. Već osam godina nemam problema s alkoholom i cigaretama. Ne varam suprugu, živim po principima koje Bog traži od mene", kazao je Cicinho.

Nekadašnji brazilski reprezentativac sada radi kao komentator u programu Arena SBT, koji je vodio Benjamin Back i koji se emituju ponedjeljkom navečer. Njegov angažman pokazao se uspješnim i sada ljubitelji nogometa mogu uživati u njegovim stručnim analizama.