Igrači odbili dati izjave
1

Bivši golman Argentine skandalozno uvrijedio Laminea Yamala, odmah je dobio otkaz

H. H.
German Burgos i Lamine Yamal (Foto: Twitter )
German Burgos i Lamine Yamal (Foto: Twitter )
Barcelona i PSG odbili su da daju intervjue televizijskoj kući Movistar nakon kontroverzne izjave njihovog komentatora Germana Burgosa o nogometašu Barce Lamineu Yamalu prije utakmice Lige prvaka, a dan poslije Argentinac je dobio otkaz.

German Burgos, koji radi za špansku TV stanicu Movistar, na sramotan način je uvrijedio 16-godišnjeg Yamala komentarišući ga tokom zagrijavanja kada je žonglirao loptu.

"Da nije dobar nogometaš, njegovo mjesto bi bilo među semaforima", rekao je Burgos, a izjava je protumačena kao referenca na ljude koji pored semafora traže novac od vozača.

Komentar je ocijenjen rasističkim s obzirom na insinuaciju da bi Lamine, sin imigranata marokanskog i ekvatogvinejskog porijekla, prodavao stvari na semaforima ili prosjačio.

Igrači i službena lica PSG-a i Barce obaviješteni su o komentaru prije utakmice, te su Movistaru stavili do znanja da ne žele davati izjave za njih nakon završetka meča.

Nakon svega, Burgos se javno izvinio uz poruku da nije imao namjeru uvrijediti bilo koga, a sve je ponovio i na Instagramu. Ipak, dan nakon toga dobio je otkaz.
"Movistar Plus+ je, u skladu s internim kodeksom ponašanja koji predviđa politiku nulte tolerancije na bilo kakvo diskriminatorno ponašanje , odlučio da odmah prekine saradnju sa Germánom Burgosom", objavio je kanal ovog četvrtka.

Bivši golman German Burgos (54) je tokom igračke karijere odigrao 35 utakmica za Argentinu i proveo je šest godina u Španiji nastupajući za Mallorcu i Atletico Madrid, te je niz godina bio pomoćnik Diegu Simeoneu u redovima Jorgandžija.