Nogomet
16

Bitka za Evropu na Tušnju, Borac slamsku spasa traži u Bijeljini

Piše: Edin Isanović
Ostalo je da se još odigra 180 minuta do kraja aktuelne sezone BHT Premijer lige BiH. Pretposljednje 29. kolo na programu je danas i nudi nekoliko zanimljivih dvoboja. Bordo tim gostuje na Tušnju. Gosti sa Koševa pokušat će se revanširati Slobodi za eliminaciju iz Kupa BiH. U svlačionici domaćih sa dosta optimizma očekuju okršaj sa aktuelnim prvakom BiH.

„Ovo je jako bitna utakmica i za nas i za Sarajevo. Nekome će otvoriti put u Evropu, a i mi i oni smo sami krivci što smo se doveli u ovakvu situaciju. Ipak, Sarajeva smo eliminisali u Kupu BiH. Evidentno je da protiv jačih ekipa igramo bolje. Očekujem tešku i neizvjesnu utakmicu. Gostima vjerovatno igra i neriješen rezultat, no vidjećemo kako će se stvari odvijati na terenu", poručio je Husref Musemić starteg Slobode.

Almir Hurtić, prvi šef struke Sarajeva, vjeruje kako njegovi izabranici mogu ostvariti dobar rezultat u gradu soli.

"Sloboda ima dobru, kompaktnu i iskusnu ekipu koja zna igrati na rezultat. Posebno su dobri prema naprijed. Imaju kvalitetne i iskusne pojedince koji mogu riješiti utakmicu. Također, u defanzivi stoje kompaktno i ova ekipa sigurno pripada vrhu tabele. No, mi igramo dobro, pa nisam zabrinut", kazao je Hurtić koji, nakon isteka suspenzije, može računati na usluge Barbarića i Bekića. Lider prvenstva Zrinjski gostuje u Doboju pored Kaknja.

Mostarci će pokušati pobijediti i već kolo prije kraja riješiti sve dileme oko naslova prvaka. Plemići najavljuju otvorenu igru. S druge strane, domaći su već izborili opstanak u društvu najboljih i mogu igrati rasterećeno.

Radniku na megdan stiže banjalučki Borac. Gostima je ova utakmica od izuzetnog značaja. Ukoliko žele da i naredne godine igraju u elitnom razredu bh. nogometa moraju pobijediti. Ostaje da vidimo mogu li ostvariti taj cilj. Široki Brijeg gostuje u Zvorniku. Timu sa Pecare neophodan je kompletan plijen u borbi za izlazak na međunarodnu scenu.

Neizvjesno će biti i u Vitezu gdje će istoimeni domaćin odmjeriti snage sa Slavijom. Oba kluba vode borbu za opstanak i konačan ishod ove utakmice može dosta toga odrediti.

"Iznimno značajna utakmica, na neki način kvalifikacijska, kako za nas tako i za Slaviju. Sigurno da nikome ne odgovara remi, poraz pogotovo. Vjerujem kako ćemo smoći snage, uz podršku naših navijača koje očekujem u velikom broju, i uspjeti u namjeri da osvojimo sva tri boda. Svi igrači su spremni", izjavio je prvi strateg Vitežana Branko Karačić.

Željezničaru na megdan stiže Rudar iz Prijedora. Plavi su nakon poraza u Zenici smanjili šanse za izlazak u Evropu. Ipak, kako naglašavaju neće se predaviti. U okršaju sa otpisanim Rudarom tim sa Grbavice je aposlutni favorit.

Čelik, koji je stanovnik sredine tabele, gostuje u Vrapčićima kod slabašnog Veleža. Rođeni još uvijek nisu osvojili niti jedan bod u proljetnom dijelu sezone. Hoće li tako i ostati nakon dvoboja sa Zeničanima, ostaje da vidimo. Olimpic će ugostiti i pokušati pobijediti Travnik. Vukovi nakon dva vezana trijumfa imaju šanse za opstanak u društvu najboljih. Protiv Vezira nemaju pravo na krivi korak.

Raspored i satnica:

Sloboda – Sarajevo (kombinovani prijenos na Moja TV) Mladost DK – Zrinjski (prijenos na BHT1) Radnik – Borac Drina – Široki Brijeg Vitez – Slavija Željezničar – Rudar Prijedor Velež – Čelik Olimpic – Travnik (kombinovani prijenos na Moja TV) Sve utakmice počinju u 17:00 sati

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo