Premiership
0

Birmingham i City remizirali, Džeko bez prvog gola u ligi

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U 25. kolu engleske Premier lige sastali su se Birmingham i Manchester City u kojem igra bh. reprezentativac Edin Džeko. U zanimljivoj utakmici odigranoj na St. Andrewsu pobjednika nije bilo. Obje ekipe su osvojile po jedan bod odigravši 2-2. Strijelci za City su bili Tevez i Kolarov , dok su za Birmingham golove dali Žigić i Gardner. Džeko nije postigao prvi ligaški pogodak, ali je iznudio slobodan udarac iz kojeg je sjajno pogodio Kolarov za drugo vodstvo "građana".

Igrači Manchester Cityja su sjajno otvorili utakmicu sa Birminghamom. Već u 4. minuti mrežu domaćih je pogodio Carlos Tevez. Argentincu je asistirao David Silva. Nakon postignutog gola, Tevez je imao još jednu priliku u 9. minuti, ali ovog puta nije pogodio. Već u sljedećem napadu je Birmingham mogao opasno zaprijetiti preko Bentleyja koji je na kraju loše izveo slobodan udarac. Domaći su nakon toga imali blagu inicijativu iz koje se izrodilo nekoliko prilika. Neprecizni su Cameron Jerome u 14. i Nikola Žigić u 16. minuti.

Konstantni napadi domaćih su urodili plodom u 24. minuti kada je na asistenciju Davida Bentleya mrežu Joea Harta pogodio Nikola Žigić. Pet minuta nakon izjednačujućeg gola Birminghama, pokušao je i Džeko, ali njegov udarac nije ugrozio domaćeg golmana Bena Fostera. U 33. minuti se povrijedio Cityjev Micah Richards, koji je morao napustiti igru, a njegovo mjesto je zauzeo Kolo Toure. Džeko je još jednom zaprijetio Fosteru u 40. minuti, no ni ovoga puta nije bio precizan. Mancinijeva je ekipa na odmor ipak otišla sa golom prednosti. U 41. minuti je iz slobodnog udarca sjajno pogodio Aleksandar Kolarov, a prekršaj je izborio Edin Džeko. Time se i završilo prvo poluvrijeme.

Početkom drugog poluvremena igru je napustio Nigel de Jong kojeg je zamijenio Patrick Vieira. Prve prilike u nastavku susreta su imali Birminghamovi igrači David Bentley i Craig Gardner čiji su šutevi završili van okvira gola. Neprecizan je bio i Cityjev Jerome Boateng. Menadžer Birminghama, Alex McLeish, u 70. minuti je uveo iskusnog Kevina Phillipsa, a iz je igre izveo Camerona Jeromea koji se povrijedio. Upravo je Phillips zaslužan za drugo izjednačenje rezultata na 2-2. Njega je u Cityjevom kaznenom prostoru srušio Vieira. Precizan iz jedanaesterca je bio Craig Gardner u 77. minuti susreta. Sjajnu priliku je imao Phillips i u 90. minuti kada je Hart dobro reagovao i spasio svoj gol. Kolarov je mogao donijeti sva tri boda Cityju u posljednjim trenutcima susreta, ali je ovog puta neprecizno izveo slobodan udarac. Utakmica je završena rezultatom 2-2.