Velika anketa Marce
57

Bira se najbolji tim u historiji: Generacija Crvene zvezde iz 1991. u samom vrhu

E. B.
Španska Marca iskoristila je prisilnu pauzu u sezoni izazvanu pandemijom kornavirusa da provede veliku anketu koja treba dati odgovor na pitanje ko je najbolji tim u historiji.

Marca je na izbor čitateljima dala 22 najslavnije generacije, a među njima se nalazi i Crvena zvezda iz 1991. godine.

Beogradska ekipa je kao prvak Jugoslavije učestvovala u Kupu šampiona u sezoni 1990/1991 i u finalu u Bariju je nakon penala savladala Marseille tena taj način postala prvak Evrope.

Ekipa koja je igrala većinu utakmica u sastavu Stojanović, Belodedić, Marović, Šabanadžović, Najdoski, Binić, Jugović, Mihajlović, Prosinečki, Savićević i Pančev, a koju je sa klupe predvodio Ljupko Petrović trenutno se nalazi na visokom trećem mjestu.

Crveno-bijeli trenutno imaju 21,7 hiljada glasova, samo 2,5 hiljade manje od Zidaneovog Real Madrida (2016.-2018.).

Na prvom mjestu je ubjedljivo Guardiolina Barcelona (2008.-2012.) sa više od 40 hiljada glasova.

Zvezdina generacija je, za sada, bolja od velikih timova poput Sacchijevog Milana s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća (16,1 hiljada), Reala kojeg je predvodio Di Stefano 60-ih godina (14,2 hiljade)...

Ukoliko želite, za svog favorita možete glasati na ovoj stranici.

Zanimljivo, Crvena zvezda je u anketi na engleskoj verziji Marce na prvom mjestu.

Ipak, neuporedivo manje ljudi je dalo glasove na ovoj stranici, te je Zvezda lider sa 2,2 hiljade glasova ispred Pepove Barce koja ima 1,3 hiljade i Zidaneovog Reala sa samo 673 glasa.