Nogomet
155

Bilino Polje čeka 20. pobjedu Zmajeva

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine kvalifikacije za Euro 2016. godine nastavlja na Bilinom Polju, omiljenom stadionu među navijačima Zmajeva.

Na ovom stadionu koji je posljednjih sedmica pripreman za najvažniju utakmicu dosadašnjeg dijela kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, reprezentacija BiH je odigrala 33 utakmice pobijedivši 19 puta.

Izgrađen je 1972. godine pred finalnu utakmicu Srednjeevropskog Mitropa Kupa u kojoj je Čelik pobijedio Fiorentinu i drugi put zaredom osvojio ovo takmičenje.

Svojevremeno je stadion imao kapacitet od 30.000 gledalaca da bi kasnije ta brojka bila smanjena za 10.000 mjesta. Danas, kapacitet stadiona iznosi 13.632 sjedećih mjesta.

Nogometna reprezentacija BiH na ovom stadionu počela je igrati odmah nakon završetka rata. Tako je prva zvanična domaća utakmica naših najboljih nogometaša odigrana upravo na Bilinom Polju i to 24. aprila 1996. godine protiv Albanije u utakmici u kojoj nije bilo golova.

Na Bilinom Polju igrali su Španija, Portugal, Turska, Belgija, Njemačka i druge velike reprezentacije Evrope.

Prema zvaničnim podacima, reprezentacija BiH je na Bilinom Polju imala niz od deset godina bez poraza, sve do 2008. godine.

U petak će prepuno Bilino Polje ponovo biti poprište jedne od najvažnijih utakmica kvalifikacija, one protiv Izraela koja je će biti pravi test za selektora Mehmeda Baždarevića i njegove izabranike.