Grupa J
41

BiH više nema nikakve šanse za plasman kroz kvalifikacije, Finska ide na Euro

E. B.
Još jedne neuspjele kvalifikacije za Zmajeve (Foto: E. M./Klix.ba)
Još jedne neuspjele kvalifikacije za Zmajeve (Foto: E. M./Klix.ba)
Ono što je svima bilo jasno odavno, od sada je i zvanično: Bosna i Hercegovina od ovog trenutka više nema ni teoretske šanse da se plasira na Euro kroz kvalifikacije.

Zmajevi su dva kola prije kraja imali još uvijek teoretske šanse za plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, a uz pobjede nad Italijom i Lihtenštajnom izabranicima Roberta Prosinečkog je trebalo da se poklope neki nevjerovatni rezultati u ostalim utakmicama.

Finska je trebala izgubiti od Lihtenštajna kući i Grčke u gostima, te da Armenija ne ostvari dvije pobjede u preostala dva meča protiv Grčke i Italije.

No, nakon večerašnjeg duela u Helsinkiju u kojem je Finska savladala Lihtenštajn rezultatom 3:0 (Tuominen 21., Pukki 64. penal, 75.), dok je Grčka slavila u Armeniji rezultatom 1:0 (Limnios 34.), jasno je da je BiH i definitivno otpala iz utrke, te će večerašnji duel protiv Italije u Zenici (20:45) biti "revijalnog" karaktera.

Finska se na taj način pridružila Italiji na smotri najboljih evropskih selekcija, a plasman su ranije ostvarile i Belgija, Italija, Rusija, Poljska, Ukrajina, Španija, Turska, Francuska i Češka.