Nogomet
61

BiH protiv Luksemburga igra prijateljsku utakmicu: Zmajevima treba dobra igra i uvjerljiva pobjeda

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH igra večeras u Luksemburgu prijateljsku utakmicu. Također, u utorak će izabranici Mehmeda Baždarevića odmjeriti snage sa Švicarskom, a i ta utakmica ima prijateljski predznak.

Nakon eliminacije u baražu od Irske, bit će ovo prvo okupljanje najpopularnije bh. selekcije. Premda pomenute utakmice nemaju takmičarski značaj, bh. reprezentativci trebaju odigrati maksimalno i shvatiti važnost kao da se igra za bodove. Dakako, Zmajevima trebaju pobjede kako bi se vratilo samopouzdanje koje je, mora se priznati, poljuljano nakon ispadanja u dodatnim kvalifikacijama u novembru.

Ne treba posebno naglašavati da su Džeko i saigrači apsolutni favoriti u okršaju sa Luksemburgom. Dobri rezultati u naredne dvije kontrolne utakmice još će više popraviti atmosferu unutar svlačionice Zmajeva, a dobar ambijent uvijek je preduslov za dobar rezultat. Kvalifikacije za Mundijal koji će se 2018. godine održati u Rusiji počinju u septembru, a do tada šef državnog tima treba promijeniti neke stvari „unutra“, jer je to u ovom trenutku neophodno. Zbog toga je jasno zašto je selektor proširio spisak kandidata.

Baždarević: Igrači koji debituju trebaju dokazati kvalitet

Upravo je zbog toga Baždarević pozvao nekoliko novih imena (Duljević, Graovac, Mateo Sušić) pred naredne dvije utakmice.

"Nastojat ćemo napraviti dobar rezultat. Ne mogu svi igrati, jer 11 igrača će biti u prvoj postavi i imamo pravo na šest izmjena. U ove dvije utakmice ćemo učiniti sve da svih 25 igrača pokažu svoju formu. Trebamo biti ozbiljni i disciplinovani.

Utakmica jeste prijateljska, ali je za nas itekako važna. U narednih pet prijateljskih utakmica svi koji svojom formom i željom zasluže šansu, dobit će je, a na njima je da pokažu svoje kvalitete. Poruku za one koje nisam pozvao nemam. To su provjereni momci i ja na njih i dalje računam, a nemoguće je zvati nove igrače i pozivati sve one koji su bili ranije“, istakao je selektor Baždarević na konferenciji za novinare.

Za pretpostaviti je da će selektor protiv Luksemburga dati šansu svim novajlijama i da će izvršiti svih šest izmjena. Sa dobrom igrom i trijumfom treba dočekati meč sa Švicarskom koja je je učesnik Evropskog prvenstva koje u junu počinje u Francuskoj. Upravo će taj okršaj pokazati gdje smo i šta smo.

Pjanić: Luksemburg će nastojati da nam oteža posao

Dvoboj sa Luksemburgom bit će specifičan za Miralema Pjanića koji je nastupao za ovu državu u omladinskim selekcijama. Nogometaš Rome je istakao kako mu je drago da će igrati u ovoj zemlji.

"Znam koliku želju Luksemburg ima i koliko će nastojati da nam oteža posao. Više ne gube sa mnogo golova razlike i sada mečevi protiv Luksemburga zahtijevaju više borbe", kazao je Pjanić.

Sve u svemu, Zmajevima treba dobra igra i uvjerljiva pobjeda kako bi u pozitivnoj atmosferi dočekali okršaj sa Švicarskom.

Utakmica protiv Luksemburga na stadionu Josy Barthel počinje u 20:15 sati uz direktan prijenos na FACE TV.

Rezultati posljednjih pet utakmica nogometne reprezentacije BiH:

BiH – Andora 3:0 BiH – Vels 2:0 Kipar – BiH 2:3 BiH – Irska 1:1 Irska – BiH 2:0