Kvalifikacije EP (U-19)
0

BiH na startu protiv Bjelorusije

FENA
Juniorska reprezentacija BiH
Juniorska reprezentacija BiH
Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine (U-19) od 1. do 6. oktobra u Sarajevu će učestvovati na kvalifikacionom turniru za nastup na Evropskom prvenstvu 2011. godine u Rumuniji.

Pored selekcije BiH, u okviru Pete grupe još će igrati ekipe Češke, Bjelorusije i Makedonije. Dvije najbolje ekipe izborit će nastup u elitnom (drugom) krugu kvalifikacija.

Nakon petodnevnih priprema u Međugorju te dva ranije odigrana kontrolna susreta sa selekcijom Hrvatske, selektor bh. reprezentacije Zoran Bubalo s optimizmom očekuju nastup svojih izabranika.

"Naš cilj i želja je da po treći put izborimo nastup u elitni (drugi) krug kvalifikacija. Imam veliko povjerenje u naš mladi sastav. Moramo iskoristiti domaći teren, odigrati hrabro i uz dozu sportske sreće osvojiti jedno od prva dva mjesta.

Naša grupa dosta je izjednačena, vjerujem da će odlučivati nijanse. Iako su Češka i Bjelorusija ubrajaju u favorite, kao i da je Makedonija veoma kvalitetna, smatram da imamo realne šanse da se plasiramo u drugi krug kvalifikacija", kazao je Bubalo na pres-konferenciji u vogošćanskom hotelu Park.

Kapiten ekipe Nikola Popara obećao je da će on i njegovi saigrači pružiti maksimum te je pozvao navijače da pruže podršku našoj reprezentaciji.

"Grupa je izuzetno jaka. Sva tri naša protivnika igraju organizovano i tehnički na viskom nivou. U dalji krug možemo proći samo ako budemo izgarali svih 90 minuta. Siguran sam da ćemo proći u dalje takmičenje", istakao je Popara.

On je dodao da će najvažnija biti prva utakmica protiv Bjelorusije, sa kojom se BiH u subotu sastaje na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u 15 sati.

U drugoj utakmici 1. kola u istom terminu na Grbavici će igrati reprezentacije Češke i Makedonije.

U 2. kolu mladi nogometaši BiH 3. oktobra također na Koševu sastaju se sa Češkom, dok će u posljednjem kolu, 6. oktobra na Grbavici igrati s Makedonijom.

Raspored utakmica u Petoj grupi kvalifikacija za EP 2011:

  1. oktobra: BiH - Bjelorusija Češka - Makedonija
  1. oktobra: Bjelorusija - Makedonija BiH - Češka

  2. oktobra:
    BiH - Makedonija Češka - Bjelorusija

Sve utakmice igrat će se od 15 sati.