Rukometna reprezentacija BiH
0

Rađa objavio spisak za susrete s Mađarskom i Makedonijom

FENA
Selektor muške rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Vojislav Rađa objavio je danas širi spisak s imenima 28 igrača koje je pozvao za prve kvalifikacijske susrete za EP 2012. u Srbiji.

Prvi susret kvalifikacija rukometaši BiH odigrat će na gostovanju protiv Mađarske, 28. oktobra u Szomobathelyu, a tri dana kasnije u Sarajevu će ugostiti reprezentaciju Makedonije.

Rađa je pozvao uglavnom igrače koji su dosad nastupali u reprezentaciji, a dva nova reprezentativca su Kosta Savić iz sarajevske Bosne i Vladimir Vranješ iz banjalučkog Borca.

Spisak reprezentativaca: Adnan Šabanović (Sloga), Danijel Šarić (Barcelona/Špa), Nebojša Grahovac (Chambery/Fra), Benjamin Burić (Izviđač MI Grupa), Vukašin Stojanović (Aragon Zaragoza/Špa), Amir Čakić (Bosna BH Gas), Bakir Buljugija (Sloga), Adnan Jaškić (Croatia Osiguranje Zagreb/Hrv), Deni Velić (Nexe Našice/Slo), Faruk Vražalić (Bosna BH Gas), Muhamed Toromanović (KIF Kolding/Dan), Senjamin Burić (Izviđač MI Grupa), Velibor Manjić (Sloga), Vladimir Vranješ (Borac m:tel), Adnan Harmandić (Bjeringbro Silkeborg/Dan), Damir Doborac (Magdeburg/Njem), Edin Bašić (Chambery/Fra), Ivan Karačić (Borac m:tel), Mirsad Terzić (Veszprem/Mađ), Nikola Prce (Alser Puerto Segunto/Špa), Ante Kukrika (Lignitul Energia Panduri/Rum), Igor Mandić (Prijedor), Faruk Halilbegović (Borac m:tel), Marinko Kelečević (Ferencvarosi/Mađ), Darko Martinović (IFK Kristianstad/Šve), Marko Panić (Borac m:tel), Alen Kulenović (Borac m:tel), Kosta Savić (Bosna BH Gas).

Rukometaši BiH okupit će se 24. oktobra u Zagrebu, a pripreme za duel s Mađarskom obavit će u Varaždinu.

"Ulazimo u kvalifikacije s velikim optimizmom. Očekujem dobar rezultat i vjerujem da ovi igrači mogu izboriti plasman na EP. Mađari su favoriti u grupi, ali smatram da možemo da im pariramo. U Mađarsku idemo da napravimo dobar rezultat, pobjedu ili remi", rekao je Rađa, koji će tokom sljedeće sedmice "skratiti" spisak na 18 imena.

U okviru Prve kvalifikacione grupe još se nalazi selekcija Estonije, s kojom će se izabranici selektora Rađe sastati u martu 2011. godine.

"Mislim da imamo dobar raspored. Već na početku igramo s favoritom i ako uspijemo izboriti povoljan rezultat, uz pobjedu nad Makedonijom, s velikom prednošću bi dočekali dvomeč s Estonijom. Mislim da bi već nakon tih susreta situaciju u grupi mogla biti jasna", kazao je Rađa.

Nastup na EP-u izborit će dvije najbolje ekipe iz svake od sedam grupa.

Kvalifikacije će biti igrane od 27. oktobra 2010. do 12. juna 2011. godine.

Na EP-u direktan nastup su osigurali domaćin Srbija i evropski prvak Francuska.

Raspored susreta u Prvoj grupi kvalifikacija:

  1. kolo (27./28. oktobra):

Mađarska - BiH Makedonija - Estonija

  1. kolo (30./31. oktobra):
    Estonija - Mađarska BiH - Makedonija

  2. kolo (9./10. marta 2011.): Makedonija - Mađarska Estonija - BiH

  1. kolo (12./13. marta 2011.):
    Mađarska - Makedonija BiH - Estonija

  2. kolo (8./9. juna 2011.):
    BiH - Mađarska Estonija - Makedonija

  3. kolo (11./12. juna 2011.):
    Mađarska - Estonija Makedonija - BiH