Nogomet
0

BiH na 11. svjetskom prvenstvu beskućnika u Poznanu

Klix.ba
Reprezentativci BiH
Reprezentativci BiH
Jedanaesto Svjetsko prvenstvo beskućnika u malom fudbalu igra se od 10. do 18. augusta u Poznanu u Poljskoj. Na prvenstvu će, kao i prošle godine u Meksiku, nastupiti 46 reprezentacija svijeta u muškoj i 16 u ženskoj konkurenciji.

Svoje mjesto među učesnicima u muškoj konkurenciji našla je i reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će nakon sjajnog rezultata na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Minhenu, gdje je osvojila titulu viceprvaka Starog kontinenta, pokušati napraviti rezultat vrijedan pomena i na ovom za BiH drugom učešću na SP.

Na svom prvom učešću na Svjetskom prvenstvu prošle godine u Meksiku reprezentacija BiH je osvojila 6. mjesto i titulu najboljeg debitanta. Od evropskih reprezentacija samo je Portugal na 5. mjestu bio bolje plasiran od BiH.

Kako je poznato, pravila prvenstava beskućnika nalazu da igrači svih reprezentacija imaju pravo nastupa samo na jednom Svjetskom prvenstvu. Stoga će ovaj put BiH predstavljati novi momci, koji se nadaju da će napraviti još jedan rezultat vrijedan pomena. Oni će živjeti svoj san još nešto više od deset dana, a od sjećanja cijeli život. Zamijenit će oronule i avlijske sportske terene iz izbjegličkih centara, romskih naselja i terapijskih zajednica jednim terenom na svjetskoj sceni i uz to nositi dres i boje svoje zemlje, što će zasigurno promijeniti njihove živote.

Udruženje "Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus" iz Doboj Istoka, koje vodi ovaj projekt, prepoznalo je njegovu vrijednost i već drugu godinu zaredom uspijeva osigurati minimum uslova kako bi ovi momci doživjeli sanjano i uz to obogatili sebe i svoj život, ali i promovisali Bosnu i Hercegovinu.

Bh. tim na put kreće danas u ranim jutarnjim satima iz svoje baze u Doboj Istoku. Ceremonija otvaranja će biti održana u subotu u 10 sati kada će biti izvučene i takmičarske grupe, a prvi mečevi počinju već popodne. Svi oni koji žele pratiti nastupe i rezultate naše reprezentacije u Poznanu, mogu to učiniti na ovom linku: http://www.homelessworldcup.org/,