Nogomet
731

Balkanski fudbaleri beskućnici: Zajedno protiv mržnje i podjela

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Reprezentacije beskućnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije učestvovat će na prvom Evropskom prvenstvu u malom fudbalu za beskućnike.

Šampionat će biti održan u Minhenu (Njemačka) 25. i 26. juna, a pored zemalja iz naše regije nastupit će još 11 selekcija. To su: Belgija, Bugarska, Danska, Njemačka, Engleska, Holandija, Austrija, Poljska, Portugal, Švicarska i Mađarska.

"Očekujemo dobar rezultat, obzirom da smo na Svjetskom prvenstvu prošle godine u Meksiku osvojili šesto mjesto", istakao je Elmedin Škrebo, selektor reprezentacije beskućnika BiH.

Naglasio je da takmičarskih duh postoji, ali da cilj projekta selekcije beskućnika ima daleko veće domete i značaj.

"Prije svega kroz reprezentaciju beskućnika BiH pomažemo ljude iz različitih socijalno ranjivih grupa. U našoj ovogodišnjoj selekciji imamo igrača koji živi u improviziranom objektu u izuzetno lošim uvjetima, gotovo nemogućim za život. Tu su i povratnici koji nisu stekli egzistenciju, izbjeglice, bivši ovisnici o drogama, pripadnici manjina… Naši igrači istinski su reprezent najugroženijeg sloja bh. društva i svih problema koji nas svakodnevno potresaju", kazao je Škrebo, dodavši:

"Kroz okupljanja, utakmice i takmičenja međusobno se druže, a potom pomažu jedni drugima u prevazilaženju brojnih problema. Reprezentativci su iz cijele BiH, odnosno oba njena entiteta. Na terenu svi srcem se bore za svoju zemlju, pa zbog toga vjerujemo da u Njemačkoj, uz veliku podršku bh. navijača, možemo napraviti puno. No, opet kažem još je važnije što ćemo i u Minhenu upoznati nove prijatelje, kako iz regije, tako i ostalih dijelova Evrope".

U reprezentacijama beskućnika BiH, Hrvatske i Slovenije ističu kako imaju izvanrednu saradnju, kao i da se na svakom koraku "zajednički bore protiv politika mržnje i podjela".

"Žao nam je što posljednjih godina, zbog besparice, reprezentacija beskućnika Srbije ne učestvuje na turnirima u regiji, ali i ostalim međunarodnim takmičenjima. Pokušavamo im pomoći koliko možemo da bismo opet bili zajedno. Tražimo i partnere u Crnoj Gori i Makedoniji, kako bi i oni formirali svoje selekcije. U svim zemljama institucije trebaju prepoznati značaj projekta i pomagati svoje reprezentacije", smatra Drago Lelas, selektor reprezentacije beskućnika Hrvatske, koju će u Minhenu sačinjavati osam mladih ljudi iz prihvatilišta za beskućnike.

"Ovo što mi imamo sa reprezentacijama BiH i Slovenije je fenomenalno. Toliko pozitivne energije je među nama da je to neopisivo. Saradnja je na vrhunskom nivou. O prijateljstvima da i ne govorim. Recimo, iz Hrvatske sam i logično navijam za Hrvatsku. Ali, kada igra BiH toliko se radujem svim njihovih uspjesima da mogu slobodno reći da mi je i ta zemlja u srcu. Dakle, ovo je stvarno dobra priča u svim nedaćama koje nas okružuju. Nogomet nas veže, ali nije u prvom panu", kaže Lelas.

Igor Zupančić, bivši sudija sa FIFA liste selektor je reprezentacije beskućnika Slovenije. I on posebno naglašava regionalnu važnost kroz sportska druženja socijalno ranjivih grupa ljudi.

"Uz takmičenja na svjetskom nivou, pa evo sada i u na evropskom, stalno imamo regionalne turnire i igramo prijateljske utakmice. Sastajali smo se u Celju, Zagrebu, Srebrenici, Doboju. Bilo je divno. Sve naše igrače tište gotovo isti problemi. Nikoga nije briga za političke priče, i slično... Oni žele normalnije živjeti u izuzetno teškim vremenima. Jasno, svi su ponosni što predstavljaju svoju zemlju. Radujemo se učešću na EP u Minhenu, ali još više novom susretu sa našim prijateljima iz BiH i Hrvatske", ispričao je Zupančić za agenciju Anadolija i objasnio kako se u reprezentacijama nerijetko znaju naći i igrači koji su imali problema sa zakonom:

"Uglavnom su to dečki koji su kao maloljetni pravili prijestupe. Puno pričamo sa njima i na utakmicama nikada nismo imali nikakvih incidenata. Očito, nogomet pomaže i ovim ljudima".

Igrač u timu može biti najviše godinu

Prema pravilima takmičenja beskućnika u malom fudbalu svaku od reprezentaciju sačinjava osam igrača. U timu mogu najviše provesti svega godinu dana (ili nastupiti na jednom velikom međunarodnom takmičenju), kako bi priliku za bavljenjem sportom dobio što veći broj socijalno ranjivih osoba. U terenu, koji je okružen ogradom poput hokejaške, za vrijeme mečeva igraju tri igrača, plus golman. Jedan od igrača iz iste ekipe niti u jednom trenutku ne smije biti na istoj polovini terena na kojoj borave njegova dva saigrača. Broj izmjena tokom utakmice je neograničen.

Svjetsko prvenstvo u Poznanu

Osim EP u Minhenu ove godine bit će održano i Svjetskom prvenstvu reprezentacija beskućnika u malom fudbalu. Šampionat će se igrati u poljskom gradu Poznanu od 10. do 18. augusta. Iz selekcija BiH, Hrvatske i Slovenije nadaju se da će uspjeti zatvoriti finansijsku konstrukciju, te da će nastupiti na Mundijalu. Na posljednjem SP prošle godine u Meksiku nastupila je samo BiH, dok Hrvati i Slovenci nisu imali dovoljno novca da odu "preko bare".