Rumunski mediji o nama
0

"BiH je carstvo terora, odmetnici pljačkaju novinare"

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Rumunski mediji i danas, kao i prethodnih dana, pomno prate dešavanja u našoj zemlji prije večerašnje utakmice između njihove i naše nacionalne vrste, u okviru kvalifikacija za Euro 2012. Izvještavaju o svakom koraku svojih nogometaša i novinara, ali i o našim nogometašima, navijačima i općenito o našoj zemlji. Malo toga pozitvnog smo uspjeli pronaći o nama u njihovim medijima. Uglavnom, pišu kako našim ulicama haraju navijači od kojih strahuje i lokalno građanstvo.

Portal ProSport.ro danas je objavio tekst o atmosferi koja vlada pred večerašnji susret. Kako navode, "neprijateljsko raspoloženje prema Rumunima osjetio je jedan rumunski novinar na sopstvenoj koži".

Novinara su jutros presrela dvojica muškarca na ulici u Zenici, maltretirali ga i oteli mu mobitel u momentu dok je telefonirao. Kako saznajemo, radi se o reporteru TV stanice Dolce Sport, Eduardu Zelginu. Napad se dogodio na lokalitetu Stare čaršije u Zenici

Provjerili smo ovu informaciju u zeničkom MUP-u, ali nam je dežurni operativni rekao da ovakve navode ne može potvrditi, niti negirati, jer policiji ništa nije prijavljeno.

Portal ProSport.ro navodi i to kako je jedan od muškaraca pokušao udariti novinara, ali je on zadržao prisebnost i otrčao do svojih kolega kako bi tražio pomoć.

"Novinar je pozvao s drugog telefona na ukradeni i zamolio da mu se telefon vrati. Kriminalci su tražili 100 eura u zamjenu za telefon i rekli mu da dođe sam, prijeteći da će koristiti oružje ako vide više od jedne osobe. U takvim okolnostima ukradeni telefon za novinara više nije bio važan, jer je otkrio da su 'odmetnici' na ulicama u Bosni stvarnost", navodeno je u tekstu rumunskog sportskog portala.

U istom tekstu situacija na bh. ulicama je opisana kao "carstvo terora", a "zbog bosanskih navijača koji čine zlo, drhte čak i mještani".

Prema mišljenju Rumuna i sam odlazak na utakmicu u našoj zemlji nosi sa sobom rizik i opasnost, bez obzira u kakvim uslovima se igra.