Pobijedili Bugarsku i Češku
41

VIDEO / Bh. reprezentacija beskućnika blizu četvrtfinala SP u Meksiku

Piše: J. H.
Naši reprezentativci u Meksiku
BiH je do sada odigrala tri utakmice Sekundarne grupne faze. Nakon poraza od Indonezije (4:5), naredna dva meča sa Češkom i Bugarskom bh. beskućnici su dobili rezultatom 10:3, odnosno 8:5.

BiH trenutno ima šest bodova i nalazi se na drugoj poziciji, iza Indonezije koja također iz tri utakmice ima 7 bodova. Ova pozicija našu reprezentaciju za sada vodi u četvrtfinale, ali predstoje još utakmice sa Rumunijom i sutra sa Namibijom.

Iz četiri grupe po dvije prvoplasirane reprezentacije se bore za titulu prvaka svijeta kroz četvrtfinale, polufinale i finale, dok se one reprezentacije koje završe na trećoj i četvrtoj poziciji u grupama bore za utješne trofeje, odnosno poredak.

Reprezentativci BiH su štićenici kolektivnih centara i bivši ovisnici o drogama. Igrači mogu nastupiti na samo jednom svjetskom prvenstvu kako bi što više socijalno ugroženih i marginalizovanih pojedinaca prošlo kroz ovo takmičenje. Za selekciju Bosne i Hercegovine nastupaju igrači iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle, Doboja i općine Doboj Istok.

"S obzirom na to da kod nas ne postoji zakon, niti definicija beskućnika, dali su mogućnost da reprezentaciju čine osobe iz socijalno marginaliziranih grupa, kao što su bivši ovisnici, izbjeglice i prognanici, osobe koje žive u kolektivnim i izbjegličkim centrima, osobe iz prihvatilišta za beskućnike, tražioci azila, pripadnici manjina, djeca bez roditeljskog staranja...", pojašnjava Elmedin Škrebo iz Međunarodnog foruma solidarnosti Emaus, nevladine organizacije koja pruža pomoć različitim kategorijama ljudi i ovogodišnjeg bh. partnera Svjetskog malonogometnog prvenstva beskućnika koje se održava u Meksiku.