Nogomet
48

Bh. navijači u Betlehemu posjetili najstariju crkvu na svijetu

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bh. građani koji su došli u Izrael da bodre večeras naše Zmajeve u večerašnjoj utakmici, nakon jutarnje kafe zaputili su se u Betlehem, palestinski grad i mjesto rođenja Isusa Krista, ali i kralja Davida.

Poput Jerusalema, Betlehem je nezaobilazno sveto mjesto koje vjernici posjećuju i koje se najviše spominje u vrijeme katoličkih vjerskih praznika. Grad se nalazi na području Palestinske samouprave s više od 25.000 stanovnika, te je sjedište je Betlehemske guvernije.

Navijači iz BiH prvo su obišli najstariju džamiju u Betlehemu Omer ibn Khattaba koja je izgrađena 1860. godine u današnjem obliku, a potom renovirana 1955. godine. Nazvana je po Omaru ibnu al-Khattabu, drugom rašidun muslimanskom kalifi koji se molio na mjestu današnje džamije 637. godine. One je uveo zakon po kojem se garantuje poštivanje svetišta i sigurnost za kršćane i klerstvo.

Potom su obišli najstariju crkvu na svijetu Crkvu Isusovog rođenja koja je sagrađena 327 godine, spaljena do temelja i ponovo izgrađena u šestom stoljeću. Osim crkve obišli su i samostan Svete Katarine iz kojeg se svake godine prenosi ponoćka širom svijeta, događaj kojim se dočekuje Božić-25. decembra, kada se Isus rodio.

Nakon obilaska vjerskih objekata, bh. turisti su se spustili do pećine sv. Jeronima Bračana koji je kao mali otišao u Rim da studira svjetovne nauke. Papa ga je poslao nazad u rodni grad kako bi preveo Stari zavjet sa hebrejskog na latinski jezik. Taj prvi prijevod poznat je pod nazivom "Vulgate" i počeo se koristiti na Zapadu.

Iz ove pećine pastiri su pazili na svoje ovce koje su pasle na Pastirskim poljima. Tu je, prema navodima Novog zavjeta, anđeo najavio rođenje Isusa Krista.

Bh. navijači vratili su se nakon obilaska u Jerusalem odakle će se uputiti ka Haifi gdje će večeras vatreno bodriti Zmajevu u utakmici protiv Izraela, a koja se igra u okviru kvalifikacija za Euro 2016.