Nogomet
2

Beogradska crvena noć: Velež pobijedio Želju i osvojio Kup Maršala Tita

Piše: Edin Isanović
Velež i Željezničar odigrali su 24. maja 1981. godine 33. finale fudbalskog Kupa Jugoslavije. Na Marakani se okupilo blizu 40 hiljada gledalaca, a oba bh. tima imala su ogromnu podršku sa tribina. U izuzetno uzbudljivoj utakmici Rođeni su na krilima Vahida Halilhodžića savladali Plave sa Grbavice rezultatom 3:2.
Foto: Arhiv Mediacentra
Foto: Arhiv Mediacentra

Na kraju su dotakli vrh u takmičenju koje su mnogi zvali trofej nad trofejima. U grad na Neretvu stigao je pehar Kupa Maršala Tita.

Za Velež su tada nastupali: Marić, Kalajdžić, Mičić, (Vukoja), Ledić, Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, Halilhodžić, Međedović, Skočajić i (Mulahasanović).

Dres Željezničara nosili su: Njeguš, Berjan, Komšić, Lučić, Saračević, Čilić, Nikić, (Vlaški), Odović, (Grabo), Paprica, Baždarević i Bahtić.

Uzbudljiva utakmica

Svi koji su gledali utakmicu uživali su u majstorijama igrača oba tima. Prvo poluvrijeme u potpunosti je pripalo nogometašima Željezničara. Sarajlije su konkretizirale inicijativu u 36. minuti kada je Meša Baždarević sa bijele tačke matirao nemoćnog Envera Marića. Minimalnim vodstvom Plavih otišlo se na odmor.

Međutim, drugi dio potpuno je pripao Mostarcima. Vahid Halilhodžić je golovima u 55. i 58. minuti Rođene doveo u vodstvo od 2:1. Igrao se 61. minut kada je Baždarević izjednačio na 2:2. Pobjedu Veležu donio je Okuka deset minuta prije kraja, kada je matirao Njeguša.

Uz Videoton, najveća utakmica tog vremena

Popularni Meša sjeća se pomenute utakmice u kojoj je bio dvostruki strijelac.

"To je bio prvi veliki okršaj kojem sam prisustvovao. Igrali smo protiv velikog Veleža, a Kup je bio izuzetno renomirano takmičenje. Nažalost, poraženi smo, a imali smo veliku želju da pehar donesemo u Sarajevo. Zaista velika utakmica, za mene uz Videoton najveća Željina iz tog vremena. Pamtim da je atmosfera bila odlična. Postigao sam dva pogotka sjajnom golmanu i čovjeku Enveru Mariću, ali to nije bilo dovoljno. Sjećam se da u to vrijeme nije bilo medija kao danas i da se nije baš previše pisalo o tom susretu”, istakao je za Klix.ba Meša Baždarević.

Foto: Arhiv Mediacentra
Foto: Arhiv Mediacentra

Veličanstveni doček u Mostaru

Legendarni nogometaš Veleža Blaž Slišković sa nostalgijom se sjetio meča koji je prije 31 godinu odigran na Marakani. On je bio asistent trećeg gola za svoj tim.

"Sjećam se da je u Beograd stigao veliki broj Veležovih navijača. Pamtim lijepu proslavu nakon utakmice u hotelu, a posebno mi je ostala slika veličanstvenog dočeka u Mostaru. Ja sam odigrao loše taj dvoboj, ali opravdanje donekle može biti povreda sa kojom sam počeo utakmicu“, prisjetio se za naš portal popularni Baka.