Nogomet
42

Benko pojačao Olimpiju, aktuelnog prvaka Slovenije

Piše: O. T.
Foto: NK Olimpija
Foto: NK Olimpija
Bivši napadač Sarajeva Leon Benko (32) potpisao je dvogodišnji ugovor sa aktuelnim prvakom Slovenije Olimpijom.

Benko je od 5. augusta slobodan igrač nakon što je raskinuo ugovor sa Sarajevom. Presudnu ulogu u raskidu imao je incident prije utakmice 2. kola BHT Premijer lige u kojem se Sarajevo na Koševu rezultatom 2:0 savladalo Zrinjski.

Zajedno sa golmanom Bojanom Pavlovićem i desnim bekom Dušanom Hodžićem, Benko je tokom karantina konzumirao alkohol zbog čega nije konkurisao za meč sa Zrinjskim, a kasnije je uslijedio raskid ugovora.

Hrvatski napadač je na Koševo stigao u septembru 2014. godine, ali je na prvi nastup morao čekati februar 2015. godine kada je debitovao sa dva pogotka protiv Zvijezde iz Gradačca. Uz pomoć njegovih devet golova u 14 nastupa tokom drugog dijela sezone, Sarajevo je osvojilo titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

U nepune dvije godine provedene u Bordo klubu Benko je postigao 29 golova u 49 utakmica i ostat će upamćen kao jedan od najboljih napadača u historiji ove lige.

Njegov novi klub Olimpija prošle sezone je osvojio titulu prvaka Slovenije, svoju prvu nakon 21 godine. Istina, ova Olimpija pravno nema veze sa titulom iz 1995. godine, jer je klub 2005. godine ponovo osnovan. U 2. pretkolu ovosezone Lige prvaka Olimpija je ispala od slovačkog Trencina.

Na čelu kluba je predsjednik Milan Mandarić u kojem mnogi vide glavnu snagu Olimpije, jer radi se o čovjeku koji je "oživio" današnji Leicester City prije nego ga je prodao tajlandskim vlasnicima. Ranije je slično činio i sa Portsmouthom i sa Sheffield Wednesdayjom.

Očekuje se da Mandarić i od Olimpije napravi klub koji će redovno igrati evropska takmičenja. Nakon sedam kola u ovoj sezoni, Olimpija je druga na tabeli sa 13 bodova, dva boda manje od Gorice.