Nogomet
17

Benitez: Sacchijev Milan bio je dominantniji od Barcelone

Totalsport
Foto: AFP/Arhiv
Foto: AFP/Arhiv
Bivši menadžer nogometaša Valencije, Liverpoola i Intera Rafael Benitez za Fifa.com procijenio je da sadašnja Barcelona nije najbolja ekipa koju je gledao. Prema njegovom mišljenju bolji bio je bio Milan Arriga Sacchija.

Španski stručnjak koji je evropski naslov osvojio za kormilom Liverpoola upravo u finalnom meču protiv Milana smatra Sacchijev Milan iz kasnih 80-tih i s početka 90-tih najboljom nogometnom ekipom koju je ikada gledao.

"Ako me pitate da li je sadašnja Barcelona najbolja ekipa koju sam vidio, moram vas razočarati. Da budem iskren veći sam štovatelj Milana iz vremena kada su igrali Van Basten i Gullit, a s klupe ih je vodio Arrigo Sacchi. Jako su lijepo igrali, a to su vrijeme bili i izrazito dominantna ekipa. Barcelona je danas vrlo slična tom Milanu, dok na tom nivou još mogu igrati Bayern i Real", rekao je Benitez i dodao:

"Sjećam se Reala koji je u to vrijeme također imao fantastičnu ekipu. No, protiv Milana su bili potpuno nemoćni", zaključio je Benitez.

Dio te velike ekipe koja je 1990. na San Siro donijela i evropski naslov bio je i sadašnji trener francuskog drugoligaša Monaca Marco Simone. Bivši napadač Milana smatra da su šanse za prolazak u polufinale Lige prvaka podjednake na strani Barcelone i Milana.

"Smatram da Milan ima 50 posto šanse da izbaci Barcelonu, te u skladu s tim i 50 šanse da osvoji Ligu prvaka bez obzira što su u konkurenciji još neke vrlo snažne momčadi. Barcelona bez sumnje u ovom trenutku igra bolji nogometa od mojih Talijana, međutim Milan je bez premca najveći klub u Evropi i u redovima španske ekipe s pravom su zabrinuti uoči uzvrata. Bit će to vrlo teška utakmica za branitelje naslova iako su domaćini", izjavio je Simone.