Nogomet
257

Belgija je "rodila" Dijamanta: Džeko samo Lihtenštajnu dao više golova nego Crvenim đavolima

Piše: O. T.
Edin Džeko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Edin Džeko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Još jednom Ibričić. Ima ovdje Vedade prostora na lijevoj strani, to se lako može uočiti odavde sa komentatorskog mjesta. Misimović, u njegovom stilu dobra lopta... Muratović, Muratović, Džeko, Džeko je u šesnaestrecu. Šansa! Jao, ništa! Kakva prilika! Nastavlja se napad naše reprezentacije. Džeko. Jao...", ovo skoro svi vjerni navijači Bosne i Hercegovine znaju. A znaju i ostatak - rodio se Dijamant.

Nezaboravne riječi Marjana, odnosno Mustafe Mijajlovića tog marta 2009. godine, kada je u eter plasirao riječi "Zmajevi" i "Dijamant", dok su Ćirini izabranici hrabro krenuli u stvaranje jednog novog tima koji će pet godina kasnije punim sjajem zasjati na brazilskoj Maracani protiv Messija i ostatka Argentine, postale su dio enciklopedije bosanskohercegovačkog fudbala i svakodnevni dio našeg rječnika.

Te noći je Edin Džeko nagovijestio filmsku putanju svoje karijere koju će nakon tog momenta okititi senzacionalnim osvajanjem titule prvaka njemačke Bundeslige u dresu Wolfsburga, a kasnije i titulama FA Cupa, EFL Cupa, Community Shielda i sa dvije titule Premiershipa.

U sedmoj minuti meča protiv Belgije u Genku Džeko je postigao genijalan pogodak za 1:0, a Zmajevi na kraju isprašili Belgiju sa 4:2. Tada je, interesantno, svoj prvi nastup za Belgiju u nekoj zvaničnoj utakmici upisao Eden Hazard, tada 18-godišnji talentirani fudbaler Lillea.

Četiri dana kasnije u Zenici bilo je 2:1. Oba gola postigao je Dijamant. Bilo je jasno, Zmajevi su putovali ka baražu, svom prvom u historiji, a Džeko će kvalifikacije završiti sa devet golova što je bilo dovoljno za drugo mjesto na listi najboljih strijelaca evropskog dijela kvalifikacija. Ispred je bio samo Theofanis Gekas iz Grčke sa 10 golova, a devet je imao i Wayne Rooney iz Engleske. Sa po sedam golova treće mjesto su čuvali Miroslav Klose i David Villa.

Od tog kvalifikacionog ciklusa Zmajevi nijednom nisu ispustili barem drugo mjesto u grupi i izrasli su u izuzetno ozbiljnu reprezentaciju u svjetskim okvirima, a Edin Džeko je sa 47 golova u 80 nastupa za BiH postao apsolutni rekorder naše zemlje, ali zemalja bivše Jugoslavije, jer nijedna zemlja u regiji nema igrača koji je postigao toliko bodova za seniorske nacionalne selekcije u kojima je igrao. Od tih 47 golova, Džeko je najviše postigao Lihtenštajnu (6), a onda Belgiji (5).

Naredni susreti BiH i Belgije, nakon spomenutih mečeva odigranih u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine, zabilježeni su u prethodnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo kada je Džeko također upisao pogotke protiv Crvenih đavola - jedan u remiju u Zenici (1:1) i jedan u porazu u Briselu (3:1).

Ukupno, dakle, Džeko je u četiri meča protiv Belgije postigao pet pogodaka i bolji učinak ima samo protiv Lihtenštajna protiv kojeg je postigao šest golova u tri utakmice s tim da je jedan od golova stigao u prijateljskom meču protiv ove reprezentacije. Drugim riječima, brojeći samo kvalifikacione mečeve, Džeko je najviše golova dao Belgiji i Lihtenštajnu - po pet.

Interesantno je to da nema ni mnogo klubova kojima je Džeko postigao više golova nego Belgiji, naravno u obzir uzimamo samo takmičarske mečeve. Samo je Stuttgartu (8), Hoffenheimu (7), Manchester Unitedu (7), Werder Bremenu (6) i Tottenhamu (6) Džeko dao više golova nego Belgiji.

Šansu da poveća skor kapiten naše reprezentacije imat će sutra od 20:45 sati kada igramo protiv Belgije u 2. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Reprezentacije kojima je Džeko postizao golove:

Lihtenštajn 6 (1 u prijateljskim utakmicama) Belgija 5 Estonija 4 Andorra 4 Iran 3 (dva u prijateljskim utakmicama) Latvija 2 Grčka 2 Luksemburg 2 Turska 2 SAD 2 (oba u prijateljskim utakmicama)

Obala Slonovače 2 (oba u prijateljskim utakmicama) Španija 1 Litvanija 1 Njemačka 1 (prijateljska utakmica) Slovačka 1 (prijateljska utakmica) Slovenija 1 (prijateljska utakmica) Armenija 1 Oman 1 (prijateljska utakmica) Rumunija 1 Francuska 1 Meksiko 1 (prijateljska utakmica) Izrael 1 Irska 1 Švicarska 1 (prijateljska utakmica)