Nogomet
18

Belgija deklasirala očajnu Irsku, dva gola Lukakua

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 2. kolu grupe E Evropskog prvenstva u Francuskoj Belgija je na stadionu Bordeaux rezultatom 3:0 savladala Irsku.

Ovaj meč bio je vrlo važan za oba tima pošto su u prvom kolu odigrali ispod očekivanja. Dok je Belgija poražena od Italije (2:0), Irska je remizirala sa Švedskom (1:1).

Prvo poluvrijeme proteklo je u dominaciji Belgije, što je bilo očekivano, ali mreža golmana Randolpha je mirovala. Pokušavali su Alderweireld, Hazard i Meunier.

Nakon prvog dijela u kojem nismo vidjeli visok tempo i mnogo šansi, Lukaku je pogodio odmah na otvaranju drugog poluvremena.

Napadač Evertona matirao je Randolpha u 48. minuti kada je snažnim i preciznim udarcem sa vrha šesnaesterca na najbolji mogući naćin iskoristio pas Kevina de Bruynea.

Belgija nije čekala dugo na novi pogodak. U 61. minuti bilo je 2:0, a u strijelce se upisao Witsel koji je pogodio nakon centaršuta Meuniera.

Sjajnih 25 minuta igre Belgije u drugom dijelu okrunjeno je novim golom Lukakua koji je u 70. minuti imao lagan zadatak da savlada Ranfolpha pošto je prethodno Hazard odradio najveći dio posla.

Lukaku je tako postao prvi igrač Belgije nakon Svjetskog prvenstva 1998. godne koji je postigao dva gola u jednom meču na velikom takmičenju. Posljednji koji je to učinio je upravo sadašnji selektor Belgije Marc Wilmots.

Belgija u 3. kolu igra protiv Švedske, dok će Irska snage odmjeriti sa Italijom.

Belgija: Tihibaut Courtois; Thomas Meunier, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen; Axel Witsel, Moussa Dembele (Radja Nainggolan 57'); Yannick Ferreira Carrasco (Dries Mertens 64'), Kevin de Bruyne, Eden Hazard; Romelu Lukaku (Christian Benteke 82').

Irska: Darren Randolph; Seamus Coleman, John O'Shea, Ciaran Clark, Stephen Ward; Robbie Brady, James McCharty (James McClean 62'), Glenn Whelan, Jeff Hendrick; Weskey Hoolahan (Aiden McGeady 71'), Shane Long (Robbie Keane 79').