Nogomet
8

Belgija pobijedila Mađarsku: Četiri strijelca, četiri gola za veliki korak među osam najboljih

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Belgija je u Toulouseu pobijedila Mađarsku u okviru osmine finala Evropskog prvenstva rezultatom 4:0 i plasirala se među osam najboljih na Starom kontinentu. Tamo će snage osmjeriti s Velsom.

Ritam je na samom startu bio snažan. Izabranici Marca Wilmotsa krenuli su ofanzivno. Zaredali su se napadi pred mađarskim golom. De Bruyne je u 6. minuti testirao Kiralyja koji je bio oprezan.

No, četiri minute poslije kapitulirao je legendarni mađarski golman. Savladao ga je Alderweireld koji je efektno pogodio glavom iz drugog plana za vodstvo "Crvenih đavola". Asistent je bio nogometaš Manchester Cityja De Bruyne koji se nekoliko minuta poslije našao u dobroj šansi, ali je Kiraly sjajno odbranio njegov udarac.

Mađare pogodak nije pokolebao pa su polako igru prebacili na polovinu Belgije. Igrao se 22. minut kada je Dzsudzsak šutirao, ali je Courtois odbranio. Ritam nije previše padao, a rivali se nisu zatvarali. Nakon perioda dobre igre izabranika Bernda Storcka, Belgijanci uzvraćaju.

Mertens se u 25. minuti našao u sjajnoj prilici, ali je izabrao loše riješenje u ključnom momentu. Mađarski golman je presjekao loptu. U 30. minuti Belgijanci izvode odličan napad. Hazard je uposlio Lukakua koji je centrirao oštru loptu u šesnaesterac Mađara. Tamo je skočio De Bruyne i šutirao glavom. No, Kiraly je bez problema uhvatio loptu.

U 36. minuti agilni De Bruyne pokušava iz slobodnjaka, ali je golman Mađara bio spreman i odbio je loptu u prečku. Naleti Belgijanaca su se nastavili, a Mađare je spašavao Kiraly. U 39. minuti uzvraćaju Mađari. Lovrencsics je natrčao na loptu iz drugog plana i snažno opalio sa nekih 20 metara. Lopta je za koji centimetar otišla preko gola. Samo dva minuta poslije Dzsudzsak pokušava sa distance, ali lopta odlazi pored gola. Prvo poluvrijeme okončano je minimalnim vodstvom Belgije.

Hazard sjajnim potezima slomio Mađare

Prvi napad na otvaranju drugog poluvremena donio je veliku priliku za Hazarda koji je solo-prodor završio udarcem, ali je čovjek koji je stajao među stativama mađarskog gola ponovo bio priseban.

Mađari uzvraćaju u 50. minuti. Szalai iz dobre prilike šutira pored gola. Svoj udarac u 62. minuti isprobao je Nainggolan, ali nije pogodio. Courtois je u 66. minuti fantastičnom paradom spasio siguran pogodak nakon opasnog udarca Pintera. Naleti Mađara su se nastavili. Samo minut poslije Juhasz nakon prekida šutira pored gola.

U 78. minuti Belgija je udvostručila vodstvo. Hazard je sjajno uposlio Batshuayia koji iz neposredne blizine pogađa za 2:0. Samo što su Mađari krenuli s centra primili su treći pogodak. De Bruyne je proigrao raspoloženog Hazarda koji pravi solo-prodor i sa vrha šesnaesterca matira Kiralyja za 3:0.

U sudijskoj nadoknadi Carrasco je pogodio za 4:0. Ovom pobjedom Belgijanci su pokazali da imaju kvalitet da idu do kraja. Po imenima mogu biti prvaci Evrope. Mnogi analitičari tvrde da će ključ biti svlačionica i odnos u njoj. Ako uspiju zadržati red i mir mogu biti među glavnim favoritima Eura.

Belgija: Courtois, Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, Nainggolan, Witsel, De Bruyne, Mertens (Carrasco 70'), Romelu Lukaku (Batshuayi 76'), Hazard (Fellaini 81).

Mađarska: Kiraly, Kadar, Guzmics, Juhasz (Bode 79'), Lang, Nagy, Gera (Elek 46'), Lovrencsics, Adam Pinter (Nikolić 46'), Dzsudzsak, Szalai.