Nogomet
56

Begović oborio rekord Premier lige, postigao gol s najveće udaljenosti

Klix.ba
Pogodak Asmira Begovića, golmana Stoke Cityja i prvog čuvara mreže reprezentacije BiH, u subotu na utakmici protiv Southamptona ušao je u knjigu rekorda i nogometne anale. Naime, on je postigao gol sa najveće udaljenosti u historiji Premier lige.

Begović je pogodak postigao sa udaljenosti od 89,6 metara, čime je oborio rekord.

Podsjetimo, pogodak bh. golmana dalekometnim udarcem iz svog šesnaesterca je četvrti najbrži gol u historiji Premiershipa, a postigao ga je u 14. sekundi susreta. Među rekorderima su Ledley King, koji je gol postigao nakon 9,9 sekundi susreta, Alan Shearer, kojem je za pogodak trebalo 10 sekundi meča, te Mark Viduka, koji je zatresao suparničku mrežu nakon 11,1 sekundi susreta.

Lopta koja je završila u mreži poljskog golmana Arthura Boruca omogućila je Begoviću da se nađe među pet golmana najelitnijeg nogometnog takmičenja u Engleskoj koji su uspjeli savladati čuvara mreže suparničke ekipe. Prije njega na tu listu su se upisali Peter Schmeichel 2001. godine, Brad Friedel 2004. godine, Paul Robinson 2007. godine i Tim Howard 2012. godine.

"Nikad do sada nisam postigao gol, tako da je bilo super. Zaista, nisam očekivao da će lopta ući u gol i kada sam je vidio iza leđa Boruca pomislio sam: 'Šta?'. Izgledalo je pomalo nestvarno", kazao je Begović za Independent.

On je istakao da je zaista šteta što njegova ekipa nije mogla doći do drugog gola na utakmici protiv Southamptona, ali da je zadovoljan i bodom sa tog meča.