Sušić se lomi oko sastava
0

Begović ili Hasagić, Misimović na čekanju?

Piše: E. Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Bh. nogometna reprezentacija večaras u 19.30 sati u Minsku igra kvalifikacionu utakmicu za plasman na Evropsko prvenstvo koje će se 2012.godine odigrati u Ukrajini i Poljskoj. Naš suparnik je u do sada u sedam odigranih utakmica osvojio 12 bodova. Mi imamo dva boda manje, ali i utakmicu manje.

"Zmajevi" su sinoć odradili trening u glavnom bjeloruskom gradu. Šef državne nogometne selekcije još uvijek se lomi koga od golmana da stavi među stative, Begovića ili Hasagića.

Džeki će u vrhu napada najviše pomagati Pjanić

Zadnji bedem činit će Spahić, Papac, Pandža i Mujdža. U veznom redu bit će pet nogometaša: Rahimić, Medunjanin, Lulić, Salihović i Pjanić, dok će jedini istureni napadač biti Edin Džeko.

Kao što se može primijetiti Sušić se odlučio za formaciju 4-5-1. Napadaču Manchester Cityja pomagat će najviše novi igrač Rome - Miralem Pjanić.

Iako je do sada bio standardan u udarnoj postavi Zvjezdan Misimović će najvjerovatnije svoju priliku čekati sa klupe za rezervne igrače. No, nije isključena mogućnost da se Sušić predomisli.

"Imam u ekipi igrače koje igraju u velikim svjetskim ekipama. Na papiru smo jača ekipa od Bjelorusije. Izuzetno cijenim svakog protivnika. Nisu slučajno na drugom mjestu. Ispred nas su dvije teške utakmice", rekao je Sušić je pres konferenciji koja je održana u četvrtak naveče.

Nametnuti kombinatoriku

Kapiten bh. nacionalnog tima Emir Spahić jasno je poručio.

"Bjelorusi su primili samo dva gola u dosadašnjih sedam susreta. To pokazuje da su izuzetno čvrsti i disciplinovani. Ipak, mi imamo igrače koji mogu razbiti svaku odbranu, a posebno jednog", aludirajući na Džeku.

Dakako, naš suparnik je u dosadašnjim dvobojima pokazao da je kvalitetan. Puni samopouzdanja čekaju okršaj sa Spahićem i društvom. Dakle, u meču u kojem mogu puno dobiti Bjelorusi mogu biti itekako opasni. Ne treba izostaviti činjenicu da će imati veliku podršku sa tribina. Prema najavama igrat će ofanzivno od prve minute.

Međutim, kvalitet je sigurno na našoj strani. Kada bismo kombinatoriku uspjeli nametnuti kao temu utakmice siguni smo da bi domaćima to predstavljalo problem. Tome treba dodati da će Bjelorusija biti pod pritiskom pobjede, što će im predstavljati veliki teret. Tradicija pokazuje da mnogo bolje igramo u septembru, nego u junu (kada smo poraženi od Rumunije u Bukureštu).

Pozitivan rezultat iz Minska bio bi veliki kapital na planu samopouzdanja pred dvoboj sa istim suparnikom za četiri dana u Zenici.

Na FIFA-inoj rang listi Bosna i Hercegovina je 39, dok je Bjelorusija 41.

Utakmica počinje u 19.30 sati uz direktan prenos na BHT1.