Zbog 800.000 eura mjesečno
0

Beckhamova plaća posvađala političare u Francuskoj

FENA
David Beckham (Foto: AFP)
David Beckham (Foto: AFP)
Engleski nogometaš David Beckham još nije potpisao za Paris Sent Germain, ali su njegov mogući dolazak i plata u tom klubu već postali predmet rasprave među francuskim političarima, prenose agenicije.

Prema tvrdnjama francuskih medija, uprava kluba sa "Parka prinčeva" ponudila je Beckhamu ugovor sa mjesečnom plaćom od 800.000 eura.

"Dosta je bilo sa ovakvim platama i trošenjem, a to nije problem samo u nogometu. Mi, socijalisti, zalažemo se za uvođenje ograničenja visine plata", rekao je poslanik Socijalističke partije Jean-Marc Ayrault francuskim medijima.

Predsjednički kandidat Zelenih, Eva Joly, priznala je da je šokirana platom koja je navodno ponuđena Beckhamu, "pogotovo ako se uzme u obzir ekonomska kriza".

"To više nije ni igra, nogomet se pretvorio u posao. Očekujem da će se prodati i ogroman broj majica i dresova sa njegovim imenom", kazala je ona.

Državni sekretar u ministarstvu ekonomije Francuske Frederic Lefebvre rekao je da je klub vJerovatno dobro procijenio sve ekonomske i marketinške aspekte dovođenja Beckhama.

"Trebalo bi da sačekamo i vidimo koliko će Beckhamov dolazak značiti za PSG. Što se tiče plata u nogomet, one jesu visoke, ali ne smijemo da zaboravimo da su karijere igrača kratke", dodao je Lefebvre.

Možda najduhovitiji komentar imao je bivši francuski premijer Jean-Pierre Raffarin, koji je izjavio da je važnije što će u Pariz doći Beckhamova supruga Viktorija.

"Oduševljen sam što ona stiže u glavni grad Francuske", rekao je Rarfarin.

U maju ove godine Investicioni fond Katara postao je vlasnik Paris Sent Germaina, a "sveci" su u ljetnjem prijelaznom roku potrošili dosta novca za pojačanja.

Najskuplje je plaćen Javier Pastore koji je došao iz Palerma za više od 40 miliona eura. Klub iz Pariza je u srijedu uvečer pobijedio Saint Etienne i osvojio titulu "jesenjeg" prvaka Francuske.