Nogomet
21

Baždarevića najviše brinu Medunjanin, Hajrović, Kolašinac, Bičakčić...

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Forma i minutaža bosanskohercegovačkih reprezentativaca uoči ključnih susreta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo iz kojih maksimalno možemo izvući baraž je dosta povoljna, iako su je donekle poremetile neželjene povrede, prije svih Miralema Pjanića i Emira Spahića koji su tokom vikenda ipak igrali za svoje klubove.

Spahić je odigrao 90 minuta u remiju protiv Frankfurta, dok je Pjanić bio asistent u remiju Rome i Sassuola. Muhamed Bešić također je van stroja zbog povrede, ali on svakako nema pravo nastupa na predstojećim mečevima Zmajeva.

Zbog povrede u timu Sampdorije u posljednje vrijeme nema ni Ervina Zukanovića. On je istina konkurisao za meč protiv Torina igran jučer, ali je trener ipak odlučio poštedjeti ga nastupa. Zbog povrede ne igra ni Gojko Cimirot u PAOK-u, dok glavobolju selektoru zadaje slaba minutaža nekolicine ostalih reprezentativaca.

To se prije svega odnosi na Harisa Medunjanina koji u reprezentaciji ima mjesto u startnih jedanaest, a koji paralelno u Deportivu sjedi na tribinama. Slična stvar je i sa Izetom Hajrovićem koji od dolaska u Eibar niti jednom nije bio u kombinaciji za neki meč.

Za nijansu bolji status imaju Ermin Bičakčić, Sead Kolašinac i Mario Vrančić koji su trenutno rezerve u svojim klubovima. Kolašinac je od starta Bundeslige za Schalke zaigrao samo jednom, a presjedio je i nedavni meč Evropske lige u Nikoziji. Ermin Bičakčić u novoj sezoni niti jednom nije bio starter, a prve minute upisao je u petak na utakmici protiv Mainza na kojoj je odigrao drugo poluvrijeme.

Priliku sa klupe u finišima mečeva u posljednje vrijeme dobijaju i Milan Đurić i Mario Vrančić. Od potencijalnih reprezentativaca loš status u posljednje vrijeme imaju i Aidin Mahmutović koji je u Plzenu izgubio status prvotimca, kao i Sanjin Prcić koji još uvijek čeka na prve minute u dresu Torina.

Posljednji meč na klupi je započeo i kapiten Edin Džeko, ali to nije stvar koja bi bila zabrinjavajuća s obzirom da je od dolaska u Rim Edin bio starter na gotovo svim utakmicama. Promjena sredine pogodovala je Vedadu Ibiševiću koji je započeo posljednju utakmicu u timu Herthe. Standardni u svojim klubovima su i Toni Šunjić, Ognjen Vranješ, Mensur Mujdža, Tino Sušić, Josip Kvesić, Ermin Zec, Senad Lulić, Edin Višća, Anel Hadžić, te golmani Ibrahim Šehić odnosno Jasmin Burić. Asmir Begović je i proteklog vikenda stajao među stativama Chelseaja u pobjedi protiv Arsenala.

Semir Štilić većinom je starter na mečevima APEOL-a u domaćem prvenstvu, dok u Evropi priliku čeka sa klupe sa rezervne igrače. Od igrača u veznom redu koji u posljednje vrijeme nisu bili u reprezentaciji, a koji bi mogli nadomjestiti izostanak Muhameda Bešića i Gojka Cimirota u dobroj formi igraju Stojan Vranješ, Srđan Grahovac i Adis Hušidić.

Hušidić je standardan u redovima Los Angeles Galaxyja, dok Srđan Grahovac i Stojan Vranješ briljiraju u timovima Rapida iz Beča, odnosno Legije iz Varšave.