Selektor Zmajeva
123

Baždarević za Klix.ba: Očekujem da Džeko i ostali iskusni igrači iznesu najveći teret protiv Kipra

Piše: N. Kustura
Foto: Arhiva/Klix.ba
Foto: Arhiva/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH okupit će se u ponedjeljak u Nikoziji gdje će započeti pripreme za kvalifikacionu utakmicu protiv Kipra, koja je na rasporedu u četvrtak.

Selektor Mehmed Baždarević je odlučio skratiti širi spisak za šest nogometaša pa Karačić, Burić, Gojak, Krunić, Bilbija i Beširević neće putovati na Kipar. Na konačnom spisku BiH ima dva debitanta Jozu Šimunovića i Denija Miloševića, a u odnosu na posljednju utakmicu protiv Grčke bit će jača i za Seada Kolašinca.

"Pripreme za 'operaciju Kipar i Gibraltar' su odavno krenule. Mi iz stručnog štaba smo odradili ono što je u našem domenu priprema. Danas sam pregledao terene na kojima ćemo trenirati. Potom pratim igrače koji igraju u svojim klubovima, a ima i onih koji ne igraju. Nadam se da neće niko doći povrijeđen i da neće biti dodatnih otkaza. Ovdje na Kipru je jako toplo. To je jedan element o kojem moramo razmišljati, a sve drugo je u našim rukama. Očekuje nas izuzetno važna utakmica i hitno nam trebaju bodovi", počeo je razgovor Baždarević za portal Klix.ba.

Bez podcjenjivanja

Zmajevi su prema mišljenju stručnjaka, ali i kladionica, veliki favoriti na meču protiv Kipra.

"Velika greška će biti od svih nas ako podcijenimo, ne samo Kipar, nego bilo koju selekciju. Kipar je ekipa koju moramo respektovati i uložiti svu svoju snagu i znanje da bi je pobijedili. Očekuje nas protivnik koji, kao što svi znaju, nikada nije bio lagan za naš tim. Moramo biti oprezni i ozbiljni, te odigrati pravu utakmicu da ostvarimo ono što želimo", ističe Baždarević.

Forma naših reprezentativaca još nije na zavidnom nivou, što donekle zabrinjava i selektora.

"Neki dobro igraju, neki nikako ne igraju. Neki igraju malo. Volio bih da su svi tu. I Bešić i Hajrović i Đurić... Volio bih da su svi zdravi i da svi igraju, ali šta je tu je. Na ovakvim utakmicama, ako da sve od sebe i igrač koji ne igra u svom klubu može da doprinese reprezentaciji. Sigurno da će svako odraditi posao kako treba", rekao je popularni Meša.

Šimunović i povreda

Jedan od debitanata, Šimunović, nije igrao posljednju utakmicu za svoj Celtic, a otočki mediji spekulišu da je u pitanju povreda.

"Mislim da nije riječ o povredi. Znam da je nedavno imao operaciju i da je igrao sve utakmice ove sezone do ove subotnje. Mislim da ga je trener želio odmoriti i sačuvati. Nadam se da će biti spreman da nam pomogne da ostvarimo ono što želimo", jasan je Baždarević, koji se dotakao i novog gola Edina Džeke za Romu.

"Jasno je šta Edin znači za reprezentaciju. Samo njegovo prisustvo, i ljudski i igrački. Od njega očekujem da bude jedan od nosilaca igre, jer spada u grupu iskusnijih igrača. Na meču protiv Kipra bit će jako važno iskustvo. Očekujem da upravo iskusniji igrači iznesu najveći teret na ovoj utakmici", poručio je Baždarević za kraj razgovora.