Nogomet
107

Baždarević za Klix.ba: Imao sam ponudu Standarda, reprezentacija je za mene najvažnija

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Mehmed Baždarević, selektor nogometne reprezentacije BiH, dobio je prije nekoliko dana dobru ponudu belgijskog Standarada koji je eliminisao Željezničar u Evropskoj ligi. Ipak, šef državnog tima se samo zahvalio. To je potvrdio za naš portal.

"Tačno je da su me kontaktirali čelnici Standarda. Nakon smjene Muslina tražili su novog trenera. Željeli su da im odgovorim u što kraćem roku, a ja sam odgovorio odmah. Zahvalio sam se i rekao kako je za mene bh. reprezentacija u ovom trenutku najvažnija. To je jedan od mojih najvažnijih projekata u karijeri, u životu. Želim izboriti plasman na Euro. Samo o tome razmišljam", kazao je Baždarević za Klix.ba.

Potom se osvrnuo na prethodne dvije kvalifikacione utakmice.

"U Belgiji smo dobro otvorili utakmicu. Postigli pogodak i onda stali. Nedostajalo je malo više mangupluka. No, realno Belgija je u ovom trenutku kvalitetnija od nas. Pa pogledajte samo gdje igraju njihovi igrači. Što se tiče Andore, prvo poluvrijeme je bilo dobro, a u drugom je došlo do opuštanja. Ipak, najvažnije je da smo osvojili tri boda", dodaje je selektor.

Na pitanje kako komentariše nepromišljen potez Muhameda Bešića koji je u 63. minuti utakmice protiv Andore dobio crveni karton, odgovara:

"Ne želim nikoga pravdati. Nije trebao onako reagovati, to je jasno. Upozoravali smo u pripremi utakmice na ponašanje igrača Andore. Ipak, sve ćemo riješiti u našoj kući. Bešić neće moći igrati i to će biti hendikep. Također, upitan je i nastup Pjanića. Ipak, ko god dobije šansu u udarnoj postavi, treba igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti".

Napominje kako sa dosta optimizma očekuje oktobarske dvoboje sa Velsom i Kiprom.

"Maksimalno ćemo se pripremiti. Želimo osvojiti šest bodova. Vjerujem da ćemo uspjeti i da će nam na ruku ići ostali rezultati", kazao je Meša.

Baždarević je od dolaska na klupu državnog tima stekao simpatije javnosti. Navijači su zadovoljni radom njega i stručnog štaba. Nekadašnji nogometaš Željezničara do najsitnijih detalja priprema svaku utakmicu. Putuje po Evropi i posmatra utakmice aktuelnih i potencijalnih reprezentativaca. navijači Zmajeva su to prepoznali. Selektor naglašava kako mu podrška puno znači.

"Drago mi je da imam povjerenje i podršku javnosti. To mi puno znači, ali me puno i obavezuje da radim još više i još bolje. Uostalom, samo zajedničkim snagama možemo doći do cilja. Ja mogu obećati da ćemo učiniti sve kako bi BiH bila na Euru u Francuskoj naredne godine", zaključio je Baždarević.