Nogomet
1

Baždarević za Klix.ba: Džeko i Pjanić su sjajni, a situacija Medunjanina i Spahića je hendikep

Piše: D. B.
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je u fazi priprema za nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i utakmicu protiv Gibraltara, pomno prati svoje izabranike i neka nova imena, a u razgovoru za portal Klix.ba je komentarisao zimske transfere i igre pojedinih Zmajeva.

Begović može potisnuti Courtoisa, na Piriću je da se dokaže

Reprezentativni golman Asmir Begović priliku u Chelseaju dobija na "kapaljku", a ove zime se spekulisalo da će promijeniti sredinu. Ipak, to se nije dogodilo, popularni Bega je ostao na Stamford Bridgeu, a selektor Zmajeva i dalje vjeruje da će se uspjeti izboriti za mjesto prvog golmana Plavaca.

"Bega odigra poneku utakmicu, ali mi ne možemo biti zadovoljni, kao ni on, jer svi znamo da zaslužuje puno veću minutažu u Chelseaju. Međutim, on je profesionalac, u svakom trenutku će biti spreman. Vidjeli smo da je bio odličan u posljednjoj utakmici. Svakako, želja nam je da naš golman brani češće, tako da bi dobro došla manja povreda Courtoisa, ne ozbiljnija, pa da Begović stane na gol. Šalu na stranu, mislim da će Bega, ako nastavi ovako raditi, kako sam mogao vidjeti na dvije utakmice, uspjeti izbaciti Courtoisa iz ekipe", izjavio je Baždarević.

Naš treći golman Kenan Pirić je iz Slobode prešao u Zrinjski te se tek treba dokazivati.

"Nadam se da je Pirić napravio korak naprijed, jer mu je najvažnije da igra, da brani dobro. Tek treba napraviti veliki korak", rekao je selektor.

Šunjić i Vranješ moraju biti najstandardniji u svojim klubovima

Defanzivac Toni Šunjić je napustio njemačkog drugoligaša Stuttgart te je potpisao za talijanski Palermo. Od njega se očekuje više nego što je dosad pokazivao.

"Šunka je tražio prvoligaša i klub koji će mu više vjerovati nego što je to bio slučaj u Stuttgartu. On treba analizirati svoje dobre i loše igre. U tim je godinama kada se svojom zrelošću mora nametnuti i postati ne samo standardni, nego i najbolji igrač Palerma", kazao je Meša.

Klub je promijenio i Ognjen Vranješ koji je napustio Tom Tomsk i prešao u AEK iz Atine. Za mjesto u početnih 11 se brzo izborio.

"Vranješ igra redovno, kritike su izuzetno dobre. Mora imati kontinuitet, on je reprezentativac kao i Šunka, treba biti veliko pojačanje i najstandardniji igrač AEK-a", istakao je Baždarević.

Spahić i Medunjanin u nezgodnoj situaciji, Kolašinac u usponu forme

Jedan od većih problema je činjenica da nekadašnji kapiten i dugogodišnji stoper reprezentacije BiH Emir Spahić nema klub nakon što je sporazumno raskinuo saradnju s Hamburgom. Da li će uprkos tome za njega biti mjesta među Zmajevima, selektor nije želio otkriti.

"Teško je sada naći klub. To je veliki hendikep za nas, gubimo igrača koji je bio najstandardniji, ali se nadam da će naći novi klub u kojem će igrati. Ostalo je malo zemalja u kojima nije završen prijelazni rok. Hendikep je to za njega, velika je šteta što pravi period bez utakmica, a važan je za nas. Da li će biti na spisku, to ne mogu otkriti. Ne mislim da je to legitimno pitanje, bio je i Vranješ bez kluba pa je pozvan", objasnio je šef stručnog štaba reprezentacije BiH.

Vodeći evropski klubovi među kojima su Juventus, Chelsea, Liverpool i Arsenal zainteresovani su za Seada Kolašinca. Schalke ga u januaru nije želio prodati iako mu ugovor ističe naljeto. Bh. Tenk je u sjajnoj formi.

"Nema problema za Kolašinca, dobro igra. Mislim da je dobro za njega što će završiti sezonu u Schalkeu pa da onda ode u novi klub i počne pripreme, a ne da dolazi na pola sezone. Pitanje je da li bi zaigrao ili ne. On je slobodan naljeto i zna da ima dobre ponude, mislim da će u narednom periodu biti u odličnoj formi", smatra Baždarević.

Klub je promijenio i Haris Medunjanin koji je iz izraelskog Maccabi Tel Aviva otišao u američku MLS ligu, tačnije u Philadelphiju Union. Daljina je veliki problem.

"Bit će skupa karta ako ga budemo zvali. To je njegov izbor, ali smatram da je šteta kada igrač ode iz Evrope. O tome će stručni štab razgovarati uskoro pa ćemo donijeti najbolju odluku. Odlazak u zemlje trećeg svijeta uvijek može biti hendikep. Oni sada ne igraju. Medo je odličan momak, profesionalac", riječi su našeg sagovornika.

Velika očekivanja od Pjanića i Džeke, Đurić može i bolje od Bristol Cityja

Miralem Pjanić je jedan od ključnih nogometaša Juventusa, ali mu bh. navijači ponekad zamjere što su partije za reprezentaciju BiH nešto slabije. Selektor ga želi vidjeti što boljeg u svom timu.

"Nadam se da će Mire u reprezentaciji biti još bolji nego je sada u Juventusu. Također, važno je da ga zaobiđu povrede, imao je manjih problema. On također mora udariti jači pečat u Juventusu, jer za to ima i snage i kvaliteta", rekao je Meša.

Napadač Milan Đurić sada nastupa u Championshipu za Bristol City, a postigao je dva gola. Selektor nije oduševljen njegovim izborom, jer smatra da može bolje.

"Nisam bio zadovoljan što je Milan otišao u drugoligaša, tu nije njegovo mjesto. Smatram da je to igrač koji zaslužuje dobrog evropskog prvoligaša. Ponekad mi neke stvari nisu jasne, nadam se da će Milan svojim igrama natjerati neke ljude da ga već u ljetnom prijelaznom roku odvedu u veći klub. Ipak, on će biti veoma koristan za reprezentaciju. Važno je da je standardan i dobar", kazao je bh. stručnjak.

Bh. reprezentativac o kojem se najviše piše u posljednje vrijeme je kapiten Edin Džeko. Napadač Rome je ove sezone prava noćna mora za protivničke odbrane, postigao je 18 golova u Seriji A, a 25 u svim takmičenjima. On će imati ulogu vođe na putu Zmajeva ka Svjetskom prvenstvu.

"Šta reći za Edina? Portali su ga prošle godine pljuvali, bacali pod noge, bili su nekorektni. On igra sjajno i ponaša se kao profesionalac. Poželimo mu da nastavi tako i da bude onaj koji će izvući kvalifikacije i odvesti nas na SP", jasan je bio Baždarević.

Putovanja i razgovori s igračima neophodan posao

On je trenutno na putu te namjerava pratiti igre aktuelnih, ali i potencijalnih reprezentativaca uoči nastavka kvalifikacija za SP i utakmice protiv Gibraltara 25. marta.

"Nisam prestao putovati. Bitno je da vidim igrače, da razgovaram s njima, posjetim povrijeđene i one koji ne igraju. Također, želim pogledati neke nove igrače. To je neophodan posao, radim ga i radit ću dok god sam selektor", završio je Baždarević.