Selektor Zmajeva
38

Baždarević za Klix.ba: Džekina pozitivna energija i rasterećeni Begović daju nam optimizam za Grčku

Piše: N. Kustura
Baždarević: Teško nam pada kada bilo koji igrač odustane (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Baždarević: Teško nam pada kada bilo koji igrač odustane (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupljanjem na Ilidži sutra će početi pripreme za kvalifikacijsku utakmicu protiv Grčke, a selektor Mehmed Baždarević je za naš portal govorio o planovima za Grčku, Džekinom uspjehu, transferu Begovića, ali i o problemima s defanzivcima.

"Stigli smo dva i po dana ranije da pripremimo sve što je neophodno. Moramo pregledati još jednanput teren, zatim uraditi zajedničku analizu protivnika te spremiti program koji nas čeka za ovih pet, šest dana treninga. Stvari idu relativno dobro, ali svakako nam teško pada kada bilo koji igrač odustane jer smo željeli da smo svi tu i kompletni od Kolašinca do igrača koji su povrijeđeni. Spremit ćemo se i učiniti sve da odradimo ovaj posao na najbolji način. Znam da su očekivanja velika, ali to nas previše ne brine jer znam da su momci spremni i motivisani i da će zajedno sa publikom, koja će biti važan igrač u ovom meču, doći do povoljnog rezultata", počeo je razgovor Baždarević za portal Klix.ba.

S prvobitnog spiska selektor neće moći da računa na povrijeđene Danijela Miličevića i Danijela Pavlovića, a problema ima i Avdija Vršajević.

"Ono što trenutno znam je da se radi o ozbiljnoj povredi Vršajevića zbog koje bi mogao pauzirati tri do četiri sedmice. Nisam veliki optimista, ali će doktori još jedanput da ga pregledaju i da daju konačni sud", istakao je selektor Zmajeva.

Prisustvo Medunjanina je izuzetno bitno

Vijest koja je odjeknula u bh. nogometu posljednjih dana je prelazak Asmira Begovića iz Chelseaja u Bournemouth.

"Veoma je važno što će Begović na okupljanje doći psihički rasterećen jer odlazi u klub koji ga je želio pod svaku cijenu i kojem je Asmir velika investicija. To znači da će biti standardni igrač tog tima. Ogroman će to biti plus, iako je velika stvar biti član Chelseaja", optimističan je Baždarević.

Da ime Bosne i Hercegovine ove sezone bude više puta spomenuto u Evropi pobrinuo se najbolji strijelac Serije A i kapiten Zmajeva Edin Džeko.

"Edinovo raspoloženje mora biti jedna velika pozitivna energija svim igračima. Nadam se da će im on na najbolji način to prenijeti. Svi znamo koliko je počašćena reprezentacija BiH, nogomet u BiH, ali i sport u BiH zbog uspjeha koji je postigao. Znamo kakav je njegov učinak te kakav je čovjek i igrač te smo prema tome svi sretni i očekujemo da će na pravi način dati ono što je dao svom klubu tokom sezone", istakao je selektor.

Baždarević: Sretni smo što igramo ovakve utakmice (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Baždarević: Sretni smo što igramo ovakve utakmice (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Na spisku su svoje mjesto našli i povratnici u reprezentaciju Haris Medunjanin i Muhamed Bešić.

"Iskustvo Medunjanina će nam dobro doći pogotovo nakon povrede Milićevića. Samo prisustvo igrača kao što je Medunjanin je izuzetno bitno što smo mogli vidjeti i na turniru u Japanu. Tačno je da se svi pitamo kako se snašao jer je promijenio i državu i kontinent. Ipak, s njim nismo nikad imali problema i na treningu je jedan od lidera u grupi. I kada nije u startnoj postavi daje dinamiku i pozitivu te prema tome mislim da je prava stvar što je s nama. Bešić je prošao težak period. Fizički je spreman, ali sigurno mu nedostaje utakmica. Vidjet ćemo kroz prva dva, tri treninga u kakvom je stanju. Nadam se da će njegova želja, mladost i entuzijazam dobro nam doći, a u ovakvim utakmicama nam to može puno značiti", rekao je Baždarević.

Osim izostanka Kolašinca, defanzivna linija našeg tima mogla bi imati problema i zbog manje minutaže naših reprezentativaca u svojim klubovima.

"Nećemo biti previše zabrinuti. Sretni smo što igramo ovakve utakmice. Voljeli bismo da su igrali više, ali šta je tu je. Idemo da odradimo ovo na najbolji način i da nađemo zajedničku energiju, snagu i motivaciju jer u ovakvoj utakmici ne pobjeđuje ni minutaža već snaga jedne ekipe. Potrebna nam je da ona Džekina pozitivna energija pomogne ovim momcima koji nisu puno igrali, a za ovakvu utakmicu i ne treba puno riječi i motivacije. Također, ne treba praviti od ovakve utakmice najveću i najvažniju. Slažem se da je izuzetno važna, ali igrali smo i u proteklom periodu ovakve važne utakmice", istakao je selektor, koji se potom osvrnuo i na predstojeće finale Lige prvaka između Real Madrida i Juventusa:

"Navijat ćemo, kao i svaki Bosanac i Hercegovac, za našeg Pjanića i Juventus. To bi bila pobjeda za našu zemlju, za naš kompletan rad. Bit će teško jer igraju protiv super jakog Reala. Ipak, svim srcem smo uz Miralema."

Bez Veleža i Borca nema jake lige

Selektor se osvrnuo i na našu ligu, tačnije na izostanak velikana Veleža i Borca iz Premijer lige minule sezone.

"Dobre lige i dobre reprezentacije nema bez klubova kao što su Velež i Borac. Nadam se da će u budućnosti stvarati još više mladih igrača. To su klubovi bez kojih ne mogu biti jaki ni Željo ni Sarajevo ni Zrinjski. Evo i sljedeće sezone, povratkom Borca, imat ćemo šest, sedam klubova koji su bili uvijek nosioci bh. nogometa. Nadam se da će i liga biti kvalitetnija i zanimljivija", podvukao je za kraj Baždarević.

Podsjetimo, najbolji bh. nogometaši igrat će protiv Grčke 9. juna u 20:45 sati na stadionu Bilino polje u Zenici, u okviru kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.