Susret 9. juna
32

Baždarević: Protiv Grčke trebamo odigrati agresivno, uz našu publiku možemo do pozitivnog rezultata

Piše: D. B.
Mehmed Baždarević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mehmed Baždarević (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor seniorske nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je danas objavio spisak igrača koji su u kombinaciji za utakmicu protiv Grčke u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a potom je s novinarima razgovarao o izuzetno važnom susretu koji očekuje naše Zmajeve.

Baždarević je napravio nešto širi spisak, jer je spremnost pojedinih igrača upitna. Cilj je postići dobru formu prije važnog susreta.

"Ima još utakmica u prvenstvima, neki su pod upitnikom za Grčku. Đurić je otpao, na liječenju je ponovo, Milićević i Vršajević su također imali problema, ali ćemo za vikend znati da li će biti spremni za utakmicu. Bilo je igrača koji su više igrali, neki malo, a pojedinci nikako. Na nama je da pronađemo optimalnu formu za ono što nas čeka. Bit će veoma važno kako ćemo odraditi treninge. Pitanje je u kakvoj će formi doći oni koji nisu igrali, ali se nadam da ćemo na najbolji način obaviti pripreme", izjavio je Baždarević.

Od prijateljske utakmice prije susreta s Grcima neće biti ništa.

"Direktor reprezentacije BiH Elmir Pilav i ja smo planirali prijateljsku utakmicu za 2. ili 3. juni, ali uslovi reprezentacije Senegala to nisu omogućili, kao što je igranje u drugoj zemlji. Nadam se da ćemo kroz treninge pronaći pravu formu te da će naši igrači, koji igraju u odličnoj formi, to pokazati i protiv Grčke", rekao je selektor.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Grčku izuzetno respektuje, ali se uz pomoć publike nada pozitivnom rezultatu.

"Grčka je sada bolja reprezentacija, bit će dobro organizovani u Zenici. Mi ne trebamo srljati, nego pametnom i agresivnom igrom doći do povoljnog rezultata zajedno s našom publikom. Na provokacije ne smijemo nasjedati, važno je da kontrolišemo utamicu", kazao je Baždarević.

Odbrana je oslabljena odustvom Emira Spahića, kojeg nema već dugo, ali i suspendovanog Seada Kolašinca.

"Nedostaje nam Spahić, pravi vođa i lider, teško nam se suočiti s tom istinom. Fali i Kolašinac koji je u sjajnoj formi. Nastojat ćemo iskoristiti ostale igrače poput Zukanovića, Lulića i Bičakčića. Razmišljali smo i o drugim rješenjima, ali ne smijemo eksperimentisati, nego se odlučiti za iskustvo i onog ko može najbolje odgovoriti zadacima", dodao je selektor Zmajeva.

Kratko je komentarisao i povratak Harisa Medunjanina u reprezentaciju BiH nakon što je ovaj igrač prešao u Philadelphiju Union i karijeru nastavio u MLS ligi.

"Medunjanin igra daleko, ali mi želimo iskoristiti njegovo iskustvo", jasan je bio Meša.

On vjeruje da će Zmajevi zaigrati na SP u Rusiji.

"Šanse su otvorene i za prvo i za drugo mjesto, sve je moguće u nogometu. Nadam se većem optimizmu, realno je očekivati dobar rezultat protiv Grčke, sudbina je u našim rukama", završio je Baždarević.

BiH dočekuje Grčku na stadionu Bilino Polje u Zenici 9. juna.

Tabela:

  1. Belgija 13
  2. Grčka 11
  3. BiH 10
  4. Kipar 4
  1. Estonija 4
  2. Gibraltar