Radio kao skaut
90

Baždarević o Modriću: Prvi sam ga otkrio 2003. godine, već tada je bio umjetnik

Klix.ba
Mehmed Baždarević (Foto: EPA-EFE)
Mehmed Baždarević (Foto: EPA-EFE)
Bivši selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević rekao je u izjavi za francuske medije da je još 2003. godine kao skaut za Sochaux uočio tada 18-godišnjeg Luku Modrića te da je već tada pokazivao nevjerovatne sposobnosti za igranje nogometa.

Baždarević je Modrića gledao dok je bio posuđeni član Zrinjskog, a otkrio je da ga je već tada fascinirao način na koji ovaj hrvatski nogometaš igra u teškim uslovima koji su vladali na stadionu.

"Nekada oko 2003. godine sam radio na regrutovanju igrača za Sochaux, a ovaj klub je poznat po veoma bogatoj tradiciji saradnje s igračima s prostora bivše Jugoslavije. Rekli su mi da idem vidjeti jednog defanzivca mostarskog Zrinjskog, došao sam na stadion i teren je bio u zaista lošem stanju. Na tribinama je bilo oko 400 ljudi, a tog dana sam vidio Luku Modrića koji je imao samo 18 godina i izgledao je još krhkije nego što je to sada slučaj. Ipak, već tada je bio umjetnik", kazao je Baždarević.

Baždarević je otkrio da se veoma brzo vratio kako bi opet gledao Modrića te da je i drugi put ostao impresioniran onim što je vidio.

"Mogao je osjetiti nogomet i igrao je s takvom lakoćom. Modrić je i tada imao nevjerovatnu vještinu da protivnika izbaci iz igre i bio sam impresioniran onim što sam vidio. Vratio sam se još jednom i opet ga gledao kako igra, ostao sam zadivljen i zaljubio sam se u njega", otkriva bivši selektor Zmajeva.

Sochaux, nažalost, nije klub koji je mogao priuštiti Modrića direktnom kupovinom iz Dinama, a tada je već bilo kasno da ga dovedu u svoj omladinski pogon jer je bio formiran igrač.

"Odmah sam rekao čelnicima kluba za njega, ali je bio prestar da ga dovedemo u omladinski pogon. Stupili smo u kontakt, ali je njegov klub tada tražio pet miliona eura što je previše za jedan takav klub. Vidjeli smo Modrića prije svih drugih, ali ga nismo mogli dovesti", završio je Baždarević.

Bivši selektor reprezentacije BiH također je rekao da mu je puno prijatelja kazalo da Modrić i on imaju sličan stil igranja, kako obojica puno pažnje posvećuju tehnici, no istakao je da je Modrić napravio puno bolju karijeru od njega. Za kraj, istakao je da je vjerovao u uspjeh ovog Hrvata, ali da nije mogao ni sanjati da će igrati za Real Madrid, osvojiti Ligu prvaka, Zlatnu loptu i biti finalista Svjetskog prvenstva.