Nogomet
19

Baždarević je bio moderan playmaker sa karakterističnim prodorom

Piše: Edin Isanović
Mehmed Baždarević, novi selektor bh. nogometne reprezentacije, imao je sjajnu karijeru koju je počeo graditi u sarajevskom Željezničaru.
Sa Grbavice je preselio u Sochaux gdje je ostao devet godina i ostavio je dubok trag. Nakon toga nastupao je za Nimes,a uspješnu karijeru završio je u Etoile Carougeu.

Također, nastupao je za mlađe selekcije Jugoslavije, a kapitensku traku nosio je nastupajući za U-21 tim nekadašnje Yuge. Bio je član sjajne Željine generacije koja je 1985. godine igrala polufinale tadašnjeg Kupa UEFA.

No, tragično su izabranici Ivice Osima primili pogodak u posljednjim trenucima meča u Dolini ćupova od mađarskog Videotona i ispustili su plasman u finale gdje ih je čekao Real iz Madrida. Iste sezone aktuelni selektor izabran je za najbolju ekipu Evrope.

Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP

Popularni Meša često je isticao kako mu je žao što sa tom generacijom nije postao prvak Jugoslavije.

Kasnije je u utakmici kvalifikacija protiv Norveške zbog incidenta sa sudijom suspendovan neigranjem na SP-u u Italiji. Označen je kao najveći pehista. Upravo su mu ta dva događaja ostala urezana u sjećanje kao dvije najveće sportske tragedije. Meša je bio karakterističnog prodora, veliki majstor nogometa i moderan playmaker.

Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Igrao je Meša i čuveni malonogometni turnir FIS GOL u sarajevskom Fisu. Svojim potezima u dresu Verone dizao je publiku na noge.

Nakon završetka uspješne nogometne karijere uplovio je u trenerske vode. Sa klupe je vodio Istres, Étoile du Sahel, Al-Wakrah (u dva navrata), Grenoble, Sochaux i MC Alger.

Institut za nogometnu historiju i statistiku (IFFHS) proglasio ga je 2005. godine 20. trenerom svijeta.

Baždarević će imati težak posao u nastavku kvalifikacija za plasman na EURO koji će se 2016.godine održati u Francuskoj. Bh. tim ima samo dva od mogućih 12 bodova. Svaki naredni meč bit će kvalifikacioni.

Pogledajte kako je Meša asistirao i postizao golove.