Gdje potrošiti 50 miliona eura?
0

Bayernu Džeko skup, ali spremni su na zamjenu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački tiražni dnevnik Bild pozabavio se špekulacijama kako bi nogometni gigant Bayern mogao potrošiti 50 miliona eura zarađenih ulaskom u polufinale Lige prvaka.

Koje će nove zvijezde dovesti Bayern za sljedeću sezonu i koliko će platiti za produženje ugovora s Franckom Riberyjem, postavlja pitanja Bild i špekulira s odgovorima.

Bayernov predsjednik Karl-Heinz Rummenige kaže:

"Naš cilj nije uštedjeti novac, već poboljšatiekipu. Nismo toliko naivni da bismo vjerovali kako imamo jednako kvalitetnu ekipu kao i najbolje evropske ekipe poput Barcelone ili Intera. No, sljedeće sezone želimo napraviti novi korak u osnaženju sastava."

Ribery je u srijedu slavio svoj 27. rođendan. Bayernov predsjednik Uli Hoeness uručio mu je tortu, a Rummenigge tek simboličan poklon - hemijsku olovku.

"Nek mu se nađe, da s njom može potpisati novi ugovor", objasnio je Rummennige.

Riberyju ugovor s Bayernom vrijedi do ljeta sljedeće godine. Ukoliko minhenski klub do kraja ove sezone ne uspije produžiti ugovor francuskog reprezentativca, na ljeto će ga sigurno prodati, kako bi barem dobio odštetu za njega, budući da bi Ribery sljedećeg ljeta mogao otići bez odštete, piše Bild, te nastavlja.

Dosta je špekulacija o pojačanju na poziciji desnog odbrambenog, budući da Philipp Lahm može igrati i na lijevoj strani. Opet bi se moglo otvoriti pitanje Rafinhe. Schalkeov branič koštao bi oko 13 miliona eura, a na prodaju je i kapetan Šahtara i hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna, barem tako piše Bild.

Što se tiče golmanske pozicije, hamburški dnevnik ističe da je Bayern još uvijek jako zainteresiran za Schalkeovog čuvara mreže Manuela Neuera, ali ga trener ekipe iz Gelsenkirchena Felix Magath ne želi pustiti.

Kada je u pitanju napadački red, Bild piše da je Wolfsburgov bosanski reprezentativac Edin Džeko na vlastitu inicijativu razgovarao s Bayernom. U lideru Bundeslige cijene Džekino nogometno umijeće, ali ipak nisu voljni iskrcati traženih 40 miliona eura odštete za njega, nakon što su prošlog ljeta platili 35 miliona za Marija Gomeza.

U obzir bi tek došla zamjena u kojoj bi, primjerice, pravac Wolfsburga krenuli Miroslav Klose i Anatolij Timoščuk, a Bayern bi uz to dodao i 20 miliona eura.