Nogomet
9

Bayern predstavio Ancelottija: Hvala Guardioli, neću praviti revoluciju

Klix.ba
(Foto: EPA)
Italijanski stručnjak Carlo Ancelotti održao je prvu press konferenciju kao trener Bayern Minhena, a nakon toga je i odradio trening sa prvim timom.

Ancelotti (57) je na klupi Bayerna zamijenio Pepa Guardiolu (45) koji je potpisao za Manchester City. Proteklu sezonu Ancelotti je pauzirao nakon što je prethodno dvije sezone proveo u Real Madridu. U svom prvom obraćanju govorio je na njemačkom jeziku.

"Sretan sam i ponosan što sam ovdje i želim se zahvaliti Bayernu na ovom. Osjećam se vrlo dobro pošto je ovo jedan od najboljih klubova svijeta. Mislim da je moj prijatelj Guardiola odradio sjajan posao tokom proteklih godina. Imamo fantastičan tim i oduševljen sam. Želimo biti snažni u svim takmičenjima i želimo pobjeđivati. Sezona počinje danas i mislim da će biti sjajna", kazao je Ancelotti.

Ostavština Pepa Guardiole u Bayernu je fudbal koji se bazirao na posjedu lopte i terenskoj dominaciji. Ancelotti ne namjerava praviti velike promjene u stilu igre.

"Nisam ovdje da pravim revoluciju, jer je Guardiola odradio fantastičan posao i volio bih pratiti njegov stil. Ne mislim da ćemo mnogo mijenjati naš stil u odnosu na prošlu godinu. Sistem će manje-više biti isti", nagovijestio je Ancelotti.

U svojoj trenerskoj karijeri Ancelotti je čak tri puta osvajao Ligu prvaka, dva puta sa Milanom i jednom sa Real Madridom. Također je osvajao italijansku Seriju A, engleski Premiership i francuski Ligue 1. Trenirajući velike timove navikao je na pritisak.

"Mnogo ljudi me pita o pritisku. Navikao sam na pritisak. Imao sam sreću da treniram vrhunske klubove poput Milana, Paris Saint-Germaina, Chelseaja, Juventusa i Real Madrida i svi vrhunski timovi žele pobijediti, ali iskreno ne osjećam pritisak, jer sam navikao na to i volim ovaj posao", rekao je trofejni stručnjak.

Nakon press konferencije Ancelotti je odradio prvi trening kao trener Bayerna. Prvu pripremnu utakmicu Ancelotti će imati protiv niželigaša Lippstadta 16. jula, a onda će četiri dana kasnije na Allianz Areni dočekati Pepa Guardiolu i njegov Manchester City.

Prvi zvanični meč Ancelotti će imati protiv Borussije Dortmund u njemačkom Super kupu koji je na rasporedu 14. augusta, a premijerni meč u Bundesligi imat će 26. augusta protiv Werder Bremena na Allianz Areni.