Nogomet
44

Bayern nakon penala pobijedio Borussiju i osvojio 18. Kup Njemačke

Piše: Edin Isanović
(Foto: EPA)
U finalu DFB Kupa Njemačke snage su u Berlinu odmjerili Bayern i Borussija Dortmund. Nakon 120 minuta rezultat je bio 0:0, pa su jedanaesterci odlučivali pobjednika. Bayern je bio uspješniji i slavio 4:3. Ovo je Bavarcima 18. trofej u Kupu Njemačke.

Bavarski tim je krenuo agresivno ka golu Burkija. Igrao se 5. minut kada je Muller snažno šutirao, ali lopta odlazi iznad prečke. Nakon toga najviše se igralo između dva šesnaesterca. Ipak, Guardiolini izabranici su kontrolisali utakmicu. Douglas Costa je u 33. minuti isprobao svoj udarac. Ipak, čuvar mreže tima iz Dortmunda sjajno brani. U istoj minuti Aubameyang je iz dobre situacije loše šutirao.

U 41. minuti Ribery je uputio oštar centaršut u šesnaesterac. Ipak, odbrana Borussije loptu izbija u korner. Mreže su mirovale u prvom poluvremenu. Prvih 45 minuta nije moglo zadovoljiti prisutne na Olimpijskom stadionu u Berilnu. Ipak, svi su vjerovali da će u drugih 45 minuta biti mnogo zanimljivije.

Na otvaranjau drugog dijela Hummels pokušava glavom nakon slobodnog udarca. Ipak, prebacio je gol Neuera. U narednom napadu sjajan šansa za Bavarce. Ribery fantastično proigrava Lewandowskog, koji iz dobre pozicije šutira pored gola. Guardiola i igrači koji sjede na klupi za rezervne igrače su se uhvatili za glavu kada su vidjeli šta je promašio najbolji strijelac Bundeslige.

Napadi Bayerna nisu jenjavali. U 56. minuti Costa probija desnu stranu ubacuje oštru loptu, ali njegovi saigrači kasne. Minut poslije Ribery gubi loptu, a Reus pravi solo prodor. Uposlio je Aubameyanga, koji puca pored gola.

U 65. minuti Lewandowski iz dobre prilike šutira preko gola. Igrači Bayerna pokušavali su postići pogodak, dok je tim iz Dortmunda meč provodio u defanzivnom grču. Svoju priliku čekali su iz kontranapada. Dočekali su je pred sami kraj.

Igrao se 85. minut kada je Aubameyang propustio stopostotnu priliku. Reus ga je ponovo sjajno proigrao, ali je prebacio gol iz neposredne blizine. Rezultat je nakon 90 minuta glasio 0:0 i utakmica je otišla u produžetke.

Seriju promašaja Lewandowski nastavlja u 94. minuti. Premda se našao u sjajnoj poziciji, oklijevao je i na kraju je izblokiran. Uzdasi na tribinama gdje su bili smješteni navijači Borussije u 104.minuti. Mkhitaryan je dobro primio loptu, šutirao iz voleja, ali nije bio precizan. Prvi produžetak nije donio promjenu rezultata. Identično je bilo i u posljednjih 15 minuta pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca.

Kagawa je pogodio, a Vidal poravnao. U drugoj seriji Bender nije pogodio Neuer je zaustavio njegov udarac. Lewandovski donosi prednost Bayernu.

Papastathopoulos šutira pored gola, ali udarac Kimmicha je zaustavio golman Borussije. Aubameyang je bio precizan, ali i Muller. Reus pogađa u petoj seriji. I odluka je pala na Costu koji pogađa za slavlje Bavaraca.