Liga prvaka
13

Batshuayi u finišu donio pobjedu Chelseaju protiv Ajaxa, veliki preokret Leipziga

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Chelseaja pobijedili su u Amsterdamu u 3. kolu grupne faze Lige prvaka ekipu Ajaxa rezultatom 1:0 i tako potvrdili trijumf ostvaren u prošlom kolu protiv Lillea u gostima.

Domaći su bili daleko bolji u prvom poluvremenu, ali jedinu ozbiljnu priliku propustili su u 36. minuti. Tačnije, Promes je postigao gol, ali ga je sudija uz pomoć VAR tehnologije poništio zbog ofsajda.

I u nastavku utakmice holandska ekipa je bila konkretnija, ali osim stative koju je pogodio Tadić pola sata prije kraja meča, napadi su uglavnom bili jalovi. I onda je četiri minuta prije kraja meča uslijedila kazna. Strijelac je bio Batshuayi koji je u igru ušao samo 15 minuta prije postignutog gola vrijednog tri boda.

Ajax i Chelsea su ostali na dvije vodeće pozicije sa po šest bodova, dok preostala dva kluba Valencia i Lille svoj meč igraju večeras.

Tabela:

RB Leipzig je u drugoj utakmici koja je počela u 18:55 na Red Bull Areni nakon velikog preokreta pobijedio Zenit rezultatom 2:1.

Goste je u vodstvo doveo Rakitsky u 25. minuti te je 0:1 ujedno bio i rezultat prvog poluvremena, iako su domaći apsolutno dominirali. Imali su posjed lopte u svojim nogama, uputili veliki broj šuteva ka gostujućem golmanu te imali konstantno opasne napade.

U istom ritmu su nastavili i u nastavku meča te zasluženo došli do preokreta, dok Zenit jednostavno nije imao nikakve ambicije za postizanje gola. Laimer je na asistenciju Sabitzera u četvrtoj minuti nastavka prvo izjednačio rezultat, a potom je austrijski veznjak iskoristio dodavanje Klostermanna i postavio, ispostavit će se, konačnih 2:1.

RB Leipzig se tako probio na prvo mjesto grupe sa šest bodova, odnosno dva više od drugoplasiranog Lyona, koji večeras igra protiv Benfice. Zenit je na trećoj poziciji.

Tabela: