Repriza prošle sezone
144

Bašakšehiru trofej ponovo izmakao iz ruku: Galatasaray odbranio titulu prvaka Turske

Piše: E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Bašakšekira danas su doživjeli neugodni deja vu. Ekipa za koju igraju naši reprezentativci Edin Višća i Rijad Bajić ponovo su u finišu prvenstva ostali bez titule prvaka Turske, a ponovo im je trofej "ispred nosa" ugrabio Galatasaray.

Bašakšehir, koji je tokom većeg dijela prvenstva imao ubjedljivu prednost nad Galatasarayem, je u posljednjih sedam kola zabilježio samo dvije pobjede, te je dozvolio Galatasarayju da ga bodovno stigne.

U pretposljednjem kolu Super Lige Turske direktan duel na Türk Telekom Areni između Galate i Bašakšehira je odlučivao o prvaku, a slavila je domaća ekipa rezultatom 2:1 i na taj način odbranila titulu osvojenu prošle godine.

Bašakšehir je poveo u 17. minuti kad aje Bajić pogodio na asistenciju Eljera Elije, ali je u 47. minuti Sofiane Feghouli makazicama pogodio za 1:1.

U 55. minuti Younes Belhanda je pogodio za 2:1, no arbitar Cuneyt Cakir ga je nakon asistencije VAR-a poništio zbog igranja rukom.

Ipak, Galata je u 64. minuti stigla do drugog pogotka vrijednog titule kada je Henry Onyekuru glavom pogodio za konačnih 2:1 i 22. titulu u historiji.

Galatasaray ima tri boda prednosti uoči posljednjeg kola, ali ima i bolji međusobni omjer od Bašakšehira, te je već osigurao odbranu titule.