Sjećanje na poginule
128

Barcelona u prijateljskom i emotivnom meču savladala Chapecoense

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Barcelona je na Nou Campu ispunila obećanje dato najtužnijem klubu na svijetu Chapecoenseu, koji je krajem prošle godine ostao bez 71 člana kluba koji su poginuli u avionskoj nesreći.

Barcelona je na domaćem terenu u izuzetno jakom sastavu savladala Chapecoense rezultatom 5:0 u okviru Joan Gamper Trophyja.

No, rezultat ovakvog meča je nebitan. Poruka je mnogo jača. Svjetski gigant je odao počast klubu koji je doživio katastrofu 29. novembra 2016. godine kada je pao avion koji je charter letom prevozio fudbalere brazilskog tima Chapecoense iz Bolivije u kolumbijski grad Medellin.

Ekipa je tog dana putovala na historijsko kontinentalno finale protiv Atletico Nacionala iz Medellina kada se avion sa 76 osoba srušio.

Na Nou Camp su stigla i tri igrača koja su letjela tog kobnog novembarskog dana Follman, Neto i Ruschel. Oni su preživjeli pad aviona i zauvijek ostali bez velikih prijatelja i saigrača.

Follman je u ovom meču izveo i početni udarac te zajedno s Netom u suzama napustio teren.

Golove za Barcu u ovom meču postigli su Deulofeu (6'), Busquets (11'), Messi (28') i Suarez (55' i 74').

Foto: EPA
Foto: EPA

Tim iz Brazila je na ovoj prijateljskoj utakmici nosio posebne dresove. Radi se o dresovima koji su dizajnirani s ciljem odavanja počasti poginulim u avionskoj nesreći koja se dogodila 28. novembra 2016. godine. Na dresu je bila 71 zvijezda, po jedna za svaku osobu koja je poginula. Od toga je bilo 19 igrača i osoblja kluba.