Drama u La Ligi
151

Barcelona u 93. minuti odlukom VAR tehnologije zadržala pobjedu protiv Valladolida

Piše: K. H.
Dembele u akciji (Foto: Barcelona/Twitter)
Dembele u akciji (Foto: Barcelona/Twitter)
Prava drama desila se večeras na stadionu José Zorrilla u Valladolidu gdje su u meču 2. kola španske La Lige snage odmjerili domaći Real Valladolid i Barcelona. Katalonski klub na kraju je slavio rezultatom 1:0, a pobjedi je kumovala i VAR tehnologija koja je u 94. minuti domaćinu poništila pogodak.

Povratnik u La Ligu već od prve minute pokazao je veliku želju da se nadigrava s Barcelonom, pa su već u sedmoj minuti imali dobru priliku da stignu u vodstvo, međutim Marc-Andre ter Stegen brani udarac Enesa Unala.

Prvu priliku Barcelona je imala u 22. minuti kada Dembele šutira, a njegov udarac odlazi pored gola, da bi u 30. minuti Unal imao drugu veliku priliku za Valladolid, no Ter Stegen je opet bio na pravom mjestu.

Do poluvremena je Barcelona imala tri odlične šanse da stigne do vodstva, ali prvo Suarez, a nakon njega Coutinho i Messi nisu uspjeli postići pogodak.

Treba naglasiti da je teren na stadionu José Zorrilla večeras bio u katastrofalnom stanju i da su igrači obje ekipe imale velikih problema tokom svih 90 minuta.

Identično kao i u prvom, Valladolid je prvi zaprijetio u drugom poluvremenu, ali Unal ni iz trećeg pokušaja nije uspio savladati golmana Barcelone.

Za razliku od prvog poluvremena, Unalov promašaj Barcelona je u nastavku žestoko kaznila. Igrala se 57. minuta kada Suarez dodaje do Sergi Roberta, ovaj glavom vraća loptu do Dembelea, a krilni napadač katalonskog kluba prizemnim udarcem pogađa za 1:0.

Keko je u 77. minuti opet stavio Ter Stegena na iskušenje, ali Nijemac još jednom brani.

Onda, kada su svi očekivali kraj, domaćin je sasvim zasluženo stigao do poravnanja. Keko je nakon centaršuta s lijeve strane postigao pogodak za veliko slavlje domaćih navijača, čak je skinuo i dres, ali radost publike pokvario je sudija Bengoetxea koji uz pomoć VAR tehnologije signalizira ofsajd.

Podsjećamo, La Liga je od ove sezone uvela VAR tehnologiju i ova odluka čelnika španskog saveza već sada se pokazala kao pravi potez, posebno znajući da La Liga prošle sezone nije imala ni goal-line tehnologiju.

Ovom pobjedom, Barcelona je stigla do drugog trijumfa u ovoj sezoni La Lige, a prvi konkurent za titulu prvaka Real Madrid svoj meč drugog kola igra u nedjelju protiv Girone u terminu od 22:15 sati.