Sabahudin Topalbećirević
0

EKSKLUZIVNO / Barcelona, Real i još ponešto

Piše: Sabahudin Topalbećirević
Valladolid - Barcelona (4. april 2009.)
Valladolid - Barcelona (4. april 2009.)
Poznati televizijski komentator Sabahudin Topalbećirević ekskluzivno iz Barcelone za Sarajevo-x.com, uz zanimljive priče iz ovog španskog grada, najavljuje i posljednje kolo španske Primere te večerašnju utakmicu između Barcelone i Valladolida.

Barcelona je danas okupana suncem, a nogometni klub Barcelona čeka "svoje veliko finale" - susret protiv Valladolida.

Bez Xavija, a možda i bez Inieste, igrači Barcelone očekuju pobjedu i dvadesetu titulu prvaka, za njih najvažniju jer će opet biti ispred Reala, a to im je svakako najbitnije. Valladolid će sa druge strane pokušati napraviti čudo jer poraz ih vjerovatno vodi u drugu ligu, ali morali bi postaviti dva autobusa ispred gola da izbjegnu poraz, a to su vjerovali ili ne, izjavili igrači Reala. Da li je to pila naopako ili su i Ronaldo i kompanija svjesni da mogu teško do titule, potpuno je nevažno.

Svi rekordi su srušeni i to je ono što najviše boli Real. Osvojiti 98 bodova (u slučaju pobjede nad Malagom), a ne biti prvak Španije je zaista ironija. Smijeniti trenera, za mnoge ovdje bi bilo smiješno, ali na klupi Reala već se smiješi Jose Mourinho, prema svemu onome što čitamo ovdje novi trener Reala.

Na pragu Barcelone su Fabregas koji je čvrsto odlučio da se vrati tamo gdje je i počeo, iako ga Wenger moli za još dvije godine u Arsenalu. David Villa je pred ulaznim, a Ibrahimović pred izlaznim vratima, tako da kako sada stvari stoje, Barcelona će sljedeće godine biti jača nego ikada.

Barcelona je grad prijatelj Sarajeva, to se potvrdilo mnogo puta ali grad otvorenog srca koji dnevno uz Paris i Rim prima najviše turista iz cijelog svijeta. Obradovao sam se kada sam vidio naša dva košarkaška suca u Barceloni koja su vjerovali ili ne dobili šansu da sude najjaču košarkašku ligu na svijetu. I tu je najmanje bitno kako su došli, na koji način, nevjerovatno je to što je još sinoć Medin Duškaj sudio i to manje ni više nego prvaku Barceloni, prema ocjeni svih ovdje izvanredno. Haris Bilić danas sudi utakmicu. Za mene je to izvrsna priča. I trebali bi ljudi u BiH to da znaju. Naravno, velika priča Nihada Dedovića još traje. Nakon posudbe u Xacobeo blu sens obradorio, po svemu sudeći bolji nego ikad vratiće se u Barcelonu, za koju ga vežu još tri godine i trebao bi preuzeti mjesto Basilea.

I na kraju najljepši dio priče trenutno je Nihadov mladi brat Nedim koji je, poštovani posjetitelji Sarajevo-x.com, najveća mlada nada Barcelone. MVP posljednjeg velikog turnira na kojem je igrao i Real je izbacio mladog Nedima u prvi plan i iz Barcelone poručuju da se radi o novom Riki Rubiju. Koliko to god izgledalo bajno, lako i sjajno treba uložiti puno napora i još mnogo toga da bi se došlo do tog nivoa. Otac Ćamil otkako je došao u Barcelonu provodi vrijeme uglavnom u autu vozeći sinove sa treninga na trening i sa utakmice na utakmicu. Ali, sve se to isplatilo i oni bi trebali biti primjer mnogim u našoj maloj Bosni da se može uz mnogo rada, a onda možda na pozicije po raznim savezima dođu i pravi ljudi.

Sreo sam i još jednog Bosanca, Ranka Stojića, bivšeg golmana Iskre iz Bugojna, a potom Partizana, Dinama i Anderlechta. Vrlo uspješan u svijetu nogometa kaže da je Barcelona najljepše mjesto na svijetu za živjeti, a nogometni klub najbolji. Oduševljen je Edinom Džekom i vidi ga u jednom od tri-četiri najjača kluba na svijetu u sljedećoj sezoni.

Barcelona i kao grad i kao klub su doista posebni. Svaki put fascinira količina ljubavi prema ovom klubu od strane navijača, ali i ponos što su Katalonci. Večeras će istrčati sa samo jednom željom, da pobijede i ponovo slave, a ja mislim da čak ni ona dva spomenuta autobusa ispred gola neće pomoci Valadolidu da izbjegne poraz.

Naš Haris Medunjanin za kojeg se nadam da ću ga sresti danas će tako po svemu sudeći mjenjati klub. On svakako jeste igrač za nešto bolje.

Pozdrav iz Barcelone i budite uz Mrežu Plus od 18:55.