Liga prvaka
9

Barcelona prvi put u historiji savladala Manchester United na Old Traffordu

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Barcelone upisala je minimalnu pobjedu protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu u prvom meču četvrtfinala Lige prvaka rezultatom 1:0.

Barcelona je od prve minute preuzela kontrolu nad loptom, ali prvu priliku imali su domaći igrači kada je Marcus Rashford šutirao iz slobodnog udarca, no njegov udarac odlazi pored gola Ter Stegena.

Ipak, u 13. minuti Barcelona je stigla u vodstvo. Loptu je u kaznenom prostoru primio Lionel Messi, sjajno je uočio Luisa Suareza na drugoj stativi, pronašao ga, a Urugvajac uz pomoć Shawa kojem je upisan autogol postiže pogodak za vodstvo Blaugrane. U prvi mah sudija je svirao ofsajd, ali uz pomoć VAR-a donesena je odluka da se nije radilo o nedozvoljenoj poziciji i gosti su počeli sa slavljem.

Do kraja prvog poluvremena bilježimo još jednu veliku priliku za Barcelonu, ali udarac Coutinha s vrha kaznenog prostora nogom brani De Gea.

Manchester United je puno angažovanije ušao u drugo poluvrijeme i konstantno su napadali prema golu Barcelone. Veliku priliku imao je Rashford u 50. minuti kada je loše zahvatio loptu. United je pokušavao, često su dolazili do kaznenog prostora Barcelone, ali nedostajalo je završno dodavanje kako bi se ozbiljnije ugrozio gol gostiju.

Sljedeću veliku priliku imao je Luis Suarez kada je izašao sam ispred Davida De Geae, ali njegov izuzetno loš udarac otišao je pored gola.

Do kraja susreta obje ekipe imale su nekoliko opasnih napada, no nijedan od njih nije realizovan i susret je na kraju završen pobjedom gostiju od 1:0, što je ujedno i prva pobjeda Barcelone na Old Traffordu u historiji.

Revanš na Nou Campu se igra za šest dana, odnosno 16. aprila.