Nogomet
91

Barcelona pobijedila Sevillu nakon produžetaka i osvojila evropski Superkup

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Prošlogodišnji osvajač Lige prvaka Barcelona i osvajač Evropske lige Sevilla večeras su na Boris Paichadze Dinamo Areni u Tbilisiju u Gruziji odmjerili snage u utakmici evropskog Superkupa. Utakmica je završena 4:4, pa su se igrali produžeci u kojima je Pedro svojim golom Barceloni donio pobjedu i evropski Superkup.

Trener Barcelone je od prve minute na teren izveo Ter Stegena, Piquea, Danija Alvesa, Mascherana, Mathieua, Rakitića, Busquetsa, Iniestu, Rafinhu, Suareza i Messija.

Na klupi Katalonaca bili su Bravo, Bartra, Adriano, Sergi Roberto, Pedro, Sandro i El Haddadi.

Brazilca Neymara u sastavu Barce nije bilo, jer boluje od zaušnjaka.

Za Sevillu su od početka zaigrali Beto, Tremoulinas, Rami, Coke, Krychowiak, Krohn-Dehli, Iborra, Reyes, Banega, Vitolo i Gameiro.

Trener Seville Unai Emery je na klupi ostavio Rica, Mariana, Kakutu, Luismija, Suareza, Konoplyanku i Immobilea.

Sevilla je sjajno otvorila večerašnju utakmicu i povela već u 3. minuti kada je iz slobodnog udarca sa oko 22 metra lijepo pogodio Banega.

Međutim, kratko je trajalo slavlje Seville, jer je Messi već u 7. minuti izjednačio rezultat na 1:1. Argentinac je također, kao i Benega četiri minute ranije na drugoj strani, pogodio iz slobodnog udarca. Golman Seville Beto je bio nemoćan.

Igrala se 11. minuta kada je Barca zaprijetila poslije kornera, no, Pique je loptu glavom poslao pored gola.

Barcelona je do potpunog preokreta stigla već u 16. minuti kada je po drugi put na ovoj utakmici iz slobodnog udarca pogodio Messi, a katalonski tim je poveo sa 2:1 protiv Seville.

U 28. minuti utakmice je Suarez postigao pogodak za Barcelonu, ali je gol poništen zbog ofsajda. Četiri minute kasnije su domaći uzvratili preko Krohn-Dehlija, čiji je udarac izblokiran.

Rakitić je u 34. minuti šutirao s distance prema golu Seville, no, bio je neprecizan. Minut kasnije je odbrana Seville izblokirala udarac Inieste. Više sreće nije imao ni Dani Alves u 38. minuti.

Dobru akciju Seville iz 41. minute pokušao je završiti Gameiro, ali je odbrana Barce i ovog puta dobro reagovala i otklonila opasnost.

Suarez u 44. minuti nije iskoristio dobru šansu, ali se brzo iskupio i asistirao Rafinhi, koji je pogodio mrežu Seville i povisio vodstvo Barce na 3:1. Tim rezultatom završeno je prvo poluvrijeme.

Barcelona je odlično krenula u drugom poluvremenu i povela sa 4:1 u 52. minuti nakon greške igrača Seville. Suarez je bio strijelac, a asistenciju je upisao Busquets.

Publika na stadionu u Tbilisiju nije dugo čekala na novi pogodak. Ovog puta se zatresla mreža Barcelone, a gol je u 58. minuti postigao Reyes te smanjio zaostatak na 4:2. Asistent je bio Vitolo.

Barca je u dva navrata bila blizu novog pogotka, a glavni akter je bio Rafinha. U 59. minuti je šutirao pored gola, a u 62. je pogodio prečku.

Enrique je prvu izmjenu napravio u 63. minuti kada je povrijeđenog Iniestu zamijenio Sergi Roberto. Potom je izmjenu izvršio i Emery te je u igru umjesto Reyesa uveo Konoplyanku. Upravo je Konoplyanka po ulasku na teren šutirao ka golu Barce, ali problema za Ter Stegena nije bilo.

Methieu je u 71. minuti srušio Vitola u kaznenom prostoru, sudija je dosudio penal, a u gol ga je u 72. minuti pretvorio Gameiro.

Messi je tri minute kasnije bio blizu novog pogotka, ali ga je u tome sjajnom odbranom spriječio golman Seville Beto. U 77. minuti na drugoj strani Gameiro nije stigao završiti dobru akciju Seville.

Luis Enrique je u 78. minuti umjesto Rafinhe u igru uveo Bartru. Potom je dvostrukom izmjenom odgovorio Emery, izašli su Gameiro i Ibora, a ušli Immobile i Mariano.

Emeryjeve izmjene su urodile plodom u 81. minuti kada je Konoplyanka izjednačio rezultat na 4:4 nakon greške igrača Barcelone.

Messi je večeras bio dobro raspoložen za slobodnjake, ali u 90. minuti nije pogodio. Utakmica je nakon dodatne tri minute sudijske nadoknade završena rezultatom 4:4 pa su se igrali produžeci. Sevilla se sjajno vratila u ovu utakmicu i izborila produžetke.

Produžeci

U 93. minuti je Mascherana zamijenio Pedro, koji je u posljednje vrijeme usko povezivan s Manchester Unitedom. U prvom produžetku nije bilo većih prilika, ali je Barca u drugom stigla do gola. Strijelac je u 115. minuti bio Pedro koji je ušao u igru u prvom produžetku. Mrežu Seville je pogodio nakon odbijene lopte.

Odmah nakon gola je na drugoj strani veliku šansu propustio Konoplyanka za novo izjednačenje. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Coke u 118. minuti. U samom finišu drugug produžetka odličnu šansu za Sevillu nije iskoristio Rami.

Na kraju je Pedro postao heroj Barcelone koja je nakon produžetaka pobijedila Sevillu rezultatom 5:4 i osvojila evropski Superkup. Kataloncima je ovo ukupno peti osvojeni evropski Superkup te prvi trofej u ovoj sezoni.

Evropski Superkup:

Barcelona - Sevilla 4:4 (Banega 3., Messi 7.,16., Rafinha 44., Suarez 52., Reyes 58., Gameiro 72./p/., Konoplyanka 81.), nakon produžetaka 5:4 (Pedro 115.)