Svjetsko klupsko prvenstvo
0

FOTO / Barcelona pobijedila Al Sadd 4:0, David Villa pauzira šest mjeseci

Piše: J. H.
Adriano postiže prvi gol za Barcelonu (Foto: AFP)
U japanskoj Yokohami odigrana je i druga polufinalna utakmica Svjetskog klupskog prvenstva. Barcelona je rezultatom 4:0 pobijedila katarsku ekipu Al Sadd SC i plasirala se u finale gdje će odmjeriti snage sa brazilskim Santosom. David Villa pokidao je ligamente i slomio zglobnu kost.

FC Barcelona, evropski i španski prvaci, u utakmicu protiv Al Sadda ušli su u izmijenjenom sastavu. Pep Guardiola je na klupi ostavio neke od svojih najvećih zvijezda kao što su Pique, Sanchez, Xavi ili Fabregas.

Na prepunom stadionu u Yokohami, Barcelona je od samog početka utakmice imala loptu u svom posjedu, međutim nije bilo konkretnih prilika za katalonski tim. U 7. minuti Pedro je imao polupriliku da svoj tim dovede do vodstva, međutim odbrambeni igrači blokirali su njegov udarac.

Minutu poslije i Messijev udarac sa 16 metara je blokiran. Do 12. minute, igrači formalnog domaćina u ovom susretu, ekipe Al Sadda, nisu uspjeli doći do šesnaesterca Barcelone.

Na prvi gol morali smo čekati sve do 25. minute. Pedro je ubacio loptu u šesnaesterac. Golman i odbrambeni igrač Al Sadda napravili su katastrofalnu grešku u petercu nakon čega je desni bek Adriano bez problema poslao loptu u gol.

Villa je u 33. minuti ponovo zatresao mrežu Al Sadda. Međutim, sudija je već poništio gol zbog ofsajda napadača Blaugrane.

U 37. minuti, David Villa je morao napustiti utakmicu zbog povrede zgloba, zbog čega će pauzirati nekoliko mjeseci. U igru je ušao Čileanac Alexis Sanchez.

Barceona je povisila svoje vodstvo na 2:0 u 43. minuti. Na asistenciju Thiaga, Adriano je dao i svoj drugi gol na utakmici.

Prvi šut prema golu Barcelone, ekipa Al Sadda imala je tek u 45. minuti utakmice. Udarac je otišao preko gola. Već u narednom napadu, katarska ekipa ponovo je došla do gola Barcelone. Faul je sviran na nekih 17 metara od gola Barcelone, međutim slobodan udarac završio je u živom zidu.

Nakon ovoga, sudija je svirao kraj prvog poluvremena u kojem je Barcelona dominirala u svim segmentima igre.

Početkom drugog poluvremena, katarska ekipa se više otvorila što je pogodovalo Barceloninoj igri. Messi je u 54. minuti s lijeve strane šutirao prema golu, međutim lopta je prošla pored desne stative ekipe Al Sadda.

Seydou Keita povećao je vodstvo Barcelone na 3:0 u 64. minuti na asistenciju Lionela Messija.

Već u narednom napadu, Messi je atraktivno pokušao škaricama, ali lopta je otišla pored stative.

Adriano je u 76. minuti šutirao sa 20 metara, međutim lopta je otišla iznad gola. Maxwell je Barceloni donio vodstvo od 4:0 u 81. minuti. Brazilac je odlično prošao po lijevoj strani i poslao loptu u mrežu. Asistent je ponovo bio mladi veznjak Thiago.

Do kraja utakmice, Barcelona je imala nekoliko poluprilika, ali rezultat utakmice se nije mijenjao. Treba napomenuti da su igrači Al Sadda bili izrazito grubi. Osim povrede Davida Ville, povrijedio se i Alexis Sanchez.

Finale između FC Barcelone i Santosa igra se u nedjelju u 11:30 sati.