Rapsodija Katalonaca
134

Barcelona lako savladala Real i osvojila Superkup Španije, prekinut Ancelottijev savršeni niz

D. P.
Barcelona je osvojila Superkup Španije
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Barcelone razbili su Real Madrid rezultatom 3:1 i tako podigli pehar španskog Superkupa u finalu odigranom na stadionu Kralj Fahd u Rijadu.

Nakon polufinalnih i finalnog duela poznat je osvajač Superkupa Španije, a do trofeja je u velikom stilu stigla Barcelona razbivši svog najvećeg rivala Real.

Bolje su Katalonci ušli u duel i već u 13. minuti imali dvije velike prilike preko Roberta Lewandowskog i Alejandra Baldea. Obojica su bili neprecizni.

Uzvratio je pokušajem Karim Benzema u 19. minuti, ali njegov šut glavom nije bio precizan.

U 33. minuti Barca je došla u vodstvo. Lewandowski je odigrao za Gavija na lijevu stranu, a mladi španski veznjak pogađa za vodstvo Barcelone.

Kada se činilo da će se na odmor otići jednim golom prednosti za Barcelonu, vodstvo je udvostručeno. Igrao se 45. minut kada je Gavi uzvratio Lewandowskom asistenciju za 0:2.

Moglo je vodstvo Katalonaca biti i veće pet minuta nakon što se krenulo u drugi dio, ali je Thibaut Courtois sjajno spasio Real nakon udarca Ousmanea Dembelea.

Dvadeset minuta prije kraja vidjeli smo i treći gol koji je riješio sudbinu Reala večeras. Gavi je asistirao Pedriju za 3:0.

Do kraja utakmice Barcelona je čuvala vodstvo kroz pas igru, a to je oduševilo navijače koji su uživali u pobjedi. Ipak, Karim Benzema je u nadoknadi postigao gol za utješnih 3:1.

Zanimljivo, Barcelona je tako prekinula savršen niz Carla Ancelottija koji je na klupi Reala slavio u posljednjih 10 finala u svim takmičenjima. To je za Barcelonu ujedno i 14. trofej španskog Superkupa.

Rezultat i strijelci:

Real Madrid - Barcelona 1:3 (Benzema 90+3' / Gavi 33', Lewandowski 45', Pedri 70')